Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

NS start met proef praatcoupé

De Nationale Spoorwegen (NS) start in juni met een proef voor het invoeren van praatcoupés. De stiltecoupés zijn in 2007 geïntroduceerd en Helen Meijering, de directrice van NS, is blij met het succes hiervan.

Het bekende symbool van de stiltecoupé

Sinds vorig jaar is er echter een veelvoorkomende klacht binnengekomen waar de NS iets aan wil doen, aldus Meijering: “Veel reizigers die graag praten ergeren zich aan het feit dat bepaalde medepassagiers in de coupé zwijgen. Wij kregen regelmatig telefoontjes van passagiers die zich stoorden aan het feit dat andere reizigers een lange tijd glimlachend uit het raam staarden, of de gehele reis niet op hun smartphone keken.” Veel passagiers ervoeren dit als ‘apart’ en vaak ook als ‘beangstigend’ en daarom heeft Meijering besloten om de proef met de praatcoupés te starten.

Het nieuwe symbool voor de praatcoupé

Meijering legt uit: “We willen graag dat onze reizigers zich op hun gemak voelen tijdens hun treinreis, dus als bepaalde reizigers willen zwijgen, dan kunnen zij dit doen in de stiltecoupé.” Ook vindt Meijering dat reizigers met name stelletjes of vriendengroepen mogen aanspreken op het feit dat zij niet met elkaar spreken: “Als je niet weet waar je over moet praten, dan verzin je maar wat”, legt Meijering uit.

De proef start in juni dit jaar. Passagiers mogen maximaal 2 minuten zwijgen in de praatcoupé, daarna worden ze door NS-medewerkers (ook wel parleteurs genoemd) verwijderd en verplaatst naar de stiltecoupé.

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.