Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Putten en vogelnesten gesloten voor Koningsdag Groningen

Putten langs de route van Koningsdag in de stad Groningen zijn al eerder gedicht, ook o.a. vogelnesten en gaswinningsinstallaties worden hermetisch vergrendeld. “Daar kan iets ingestopt worden, een bom in de vorm van een ei bijvoorbeeld”, zegt Roets van Beugel van de gemeente Groningen.

Een put: typische plek om een bommetje te verbergen

De opdracht komt van de beveiliging van het Koninklijk Huis, die de hele route verkend heeft. Naast de genoemde objecten worden ook zwervers langs de route weggehaald. “Dat heeft ermee te maken dat er veel mensen langs de route staan. Stel: er gebeurt iets, dan moeten mensen snel weg kunnen”, legt Van Beugel uit. “En dan is het niet handig als men struikelt over een dakloze.”

Van Beugel en zijn team zijn er al anderhalve maand mee bezig. Maandagochtend stond het schoonvegen van het Martinikerkhof op het programma. “Vanaf volgende week wordt hier het hele circus opgebouwd, dan moet alles veilig zijn. Ik weet intussen precies wat nog mag en wat er weg moet. Vogels hebben bijvoorbeeld ook een nestelverbod gekregen en broedse kippen worden tijdelijk ondergebracht in de Kinderboerderij Stadspark.”

Is het niet zo dat met dit nieuws mogelijke terroristen juist op de hoogte zijn van de plaatsen waar wel en niet een bommetje te leggen? “Daar ga ik niet over – ik voer slechts uit,” zegt Van Beugel, “de beveiliging van het Koninklijk Huis draagt de eindverantwoordelijkheid en ik neem aan dat zij het toch zullen weten.”

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.