Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Jongeren niet meer altijd geholpen in medisch circuit

In de medische wereld en in de politiek klinken steeds meer geluiden om jongeren minder vaak een medische behandeling te geven. Volgens de partijen is het bijvoorbeeld regelmatig riskant en kostbaar om jeugdigen te opereren. Ook zeggen jongeren vaak zelf wel wat beters te doen te hebben.

Zo neemt het Universitair Medisch Centrum Groningen sinds januari dit jaar een rijpheidstest af bij jongeren onder de 10 jaar. Blijken ze lichamelijk of psychisch nog niet rijp om de juiste keuze te maken, dan wordt de behandeling uit- of soms afgesteld.

“De eerste resultaten zijn verbluffend”, aldus een trotse prof. dr. Wilhelm Bever van Algemene Heelkunde. Het aantal terechte behandelingen is in deze paar maanden reeds met 12% gestegen, terwijl het aantal patiënten gedaald is met 61%. Vooral in de leeftijden 0-8 jaar hebben we enorm kunnen besparen op behandelingen.”

Het ziekenhuis hoopt het bespaarde geld te kunnen investeren in het beter bijstaan van ouderen. “Immers,” stelt Bever, “Ouderen hebben al een heel leven achter de rug, ze hebben hun steentje aan de maatschappij bijgedragen, en om dan die generatie maar de nek om te draaien: dat gaat ons te ver. Jongeren daarentegen hebben vaak wel wat beters te doen, dan het doorlopen van een langdurig en intensief medisch traject.

Kinderen tijdens een riskante activiteit

Dit zegt een overgrote meerderheid van jongeren, blijkt uit recent onderzoek. Ze gaan liever sporten of op vakantie: bezigheden met een veel groter gezondheidsrisico dan de meeste activiteiten van bejaarden. Bovendien ontstijgen de maatschappelijke kosten van jongeren hun baten sowieso met een factor 5. Dat kan best iets meer in evenwicht.”

Zo’n dertig ziekenhuizen in de rest van het land hebben reeds bij het UMCG geïnformeerd of ze de nieuwe strategie ook in gebruik kunnen nemen. Hoogleraar Bever: “Niet direct; aan het eind van dit jaar evalueren we het nieuwe beleid. Het aantal overlijdensgevallen onder jongeren lijkt namelijk wat toe te nemen, al hebben we daar niet direct zicht op.”

In de politieke arena reageerde GroenLinks als eerste. Linda Voortman van GL: “Laten we eerlijk zijn. Het gaat niet direct heel geweldig met Nederland. We hebben een enorm bevolkingsoverschot. Als we op deze manier kunnen besparen, is dat alleen maar duurzaam te noemen. We kunnen zo veel beter hen helpen die écht dergelijke hulp nodig hebben. Focus op kwaliteit in plaats van kwantiteit.”

 

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.