Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Waarom het Noorderplantsoen zo smerig is na een mooie dag

Vorige week verwelkomde Groningen plotseling de eerste echt warme lentedag. Zoals collega’s RTV Noord en DvhN al schreven: het Noorderplantsoen bleek aan het eind van de dag een puinzooi.

Rotzooi in het Noorderplantsoen (foto door Jorien Bakker, via DvhN)

Waarom veel bezoekers er een gewoonte van maken hun afval achter te laten, werd nog door niemand benoemd. Wij halen echter graag dergelijke kastanjes uit het vuur. Dus spoorden we enkele vervuilers op en stelden precies die vraag. De beweegredenen blijken zeer uiteen te lopen.

Fokko W. woont in de Concordiastraat: “Ik wil elke dag wel zulk weer. Lekker met een sixpack Pitt bij het water,.. En geen Heineken hè, dat is niet te zuipen… Shaggie erbij, vrouwtjes kijken, beetje knipogen, dat is toch het leven? Ik neem altijd een zakje vuil van huis mee, gooi het hier leeg, lekker makkelijk, dat scheelt thuis weer afval, want die grijze container hebben we altijd al vol. Niemand ziet het, toch al zo’n teringbende hier, haha! En het is ook niks, denk ik dan, moet je zien wat die smerige studenten hier flikken. Wat ik doe, dat kan dan best.”

Jacques-Hein N. studeert en is lid van een vereniging die hij liever niet bij naam noemt: “Dat hier plebs vertoeft, hoef ik je niet uit te leggen toch? Tuig is het. Ook iets te veel dronken feuten als je het mij vraagt, al kan dat in je voordeel werken. Toch een fijne plek, ik zit er vaak met m’n clubje. Probeer als overtuigd liberaal mijn eigen afval in de bekende bakken te deponeren, maar als je al wat biertjes in je mik hebt, dan gaat er weleens wat mis. Ook zijn die bakken vaak bomvol, dus wat doe je dan? Het is prima dat de gemeente alles weer opruimt. Daar betalen we met z’n allen ook grof belasting voor, me dunkt.”

Harry S. is internet-ZZP’er en woont ‘ergens in het centrum’: “Als niemand kijkt, strooi ik wat glasscherven over het gazon. Er ligt wel meer glas, van die studenten hier meestal, dus het valt niet echt op hè. Dan is het wachten op de eerste die erin trapt… Whoah. Ik film dat van een afstandje, voor op m’n site. Is meer vraag naar dan je zou denken.”

Benjamin S. uit de Zoutstraat is twee en loopt regelmatig met z’n ouders rond de vijver: “Heb gepoept. Mama verschonen.”

Klaas R. vist regelmatig in de plantsoenvijver: “Die smeerlappen hier, kan ze wel wurgen. Enige wat ik netjes laat vallen is af en toe een peukje, of misschien tien, maar dan die klootzakken met hun drukte, dan gooien ze hun bierflesjes nog in de vijver ook. Is het eindelijk een mooie dag, bijten de vissen niet.”

Jorien B. is omwonende en voormalig persvoorlichter van GroenLinks: “Net, toen ik mijn zakdoek even wilde pakken, viel er een papiertje uit mijn zak. Dat was van een snoepje van Candy Tree, je weet wel, dat biologische merk. Lekker hoor. Het heeft er maar heel even gelegen, want ik pakte het vrijwel direct op en heb het alsnog thuis bij het oud papier gedaan. Dus wat mij betreft ga ik vrijuit.”

 

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.