Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Koninklijke familie borrelt in De Rietschans

De koninklijke familie strijkt op Koningsdag de Nederlandse vlag, na de feestelijkheden in de binnenstad van Groningen. Daarna vertrekt men naar restaurant De Rietschans aan het Paterswoldsemeer, tussen de stad en Haren. Een select gezelschap van Groningers woont de bijna religieuze bijeenkomst bij. Dit heeft het Republikeins Genootschap onthuld.

Eigenaar Henk Kalebout (‘Roelie’) zegt van niets te weten. Dat zijn zaak aan de Meerweg vrijdagmiddag tot 17 uur gesloten is, is hem niet bekend. Andere horecazaken van hem, zoals restaurant Het Kleine Trekveulen in Godlinze en de Braakhoeve te Elp, zijn opvallend genoeg wel geopend.

Het dopen of borrelen in het Koningshuis is van alle tijden – hier gaat de latere Willem III kopje onder (bron: oranje-nassau.org)

Het geheime programma geeft aan dat de koning om 16 uur onder water wordt gehouden, totdat hij begint te borrelen. Deze traditionele handeling, uitgebreid beschreven in de Kronieken van Soestdijk (1734), vond al plaats ten tijde van de moeder van Koning Willem I, de latere Renate van Lippe Biesterfeld (‘Libbe’). Zij was een getraind borrelaar.

De koning zal daarna in een Heineken-koets worden vervoerd naar Soestdijk. Volgens traditie zal deze worden begeleid door Leen Huijzer, in de omgeving van Haren een bekend verzamelaar van oude schommelstoelen. De plechtigheid eindigt met het bekende You’ll Never Walk Alone, door Lee Towers vertolkt.

 

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.