Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Trump toont intellect in metaforisch huzarenstukje

In een uitmuntend en compact toneelstukje op het vliegveld van Washington DC heeft de Amerikaanse president Trump zichzelf weer in de kijker gespeeld. Hij liet zien dat hij tot veel meer in staat is dan menigeen voor mogelijk houdt en zette bijkans zijn tegenstanders weg als idioten. De leider gebruikte bijzonder doorwrochte beeldspraak en lijkt verzekerd van een langdurige plaats in de geschiedkundige overleveringen, tussen figuren als Alexander de Grote en Odysseus.

De mediagenieke president Trump (Bron: ROBYN BECK/AFP/Getty Images)

Donald Trump stapte afgelopen zaterdag in Washington DC uit de Air Force One, het presidentiële vliegtuig. Daarbij toonde de wereldleider nogmaals dat hij in zijn eigen woorden inderdaad een “very stable genius” is, of ook wel: “…like, really smart”. Al twijfelt menigeen aan de mentale gesteldheid van de krasse zeventiger, Trump wond er geen doekjes om deze keer. Want al lijkt het alsof hij slechts een uitdagende situatie ervoer tijdens het uitstappen, het volgende is wat de president werkelijk liet zien.

Trump zelf staat onmiskenbaar voor dé wereldleider: beschaafd, goed gekleed, zelf in het bezit van een vliegtuig. Daarmee begeeft hij zich boven de wereld en overziet deze. Met de landing staat hij weer midden in die onheilspellende wereld – daar is vanzelfsprekend durf voor nodig. De duisternis gaat over de verstandeloze omgeving, waarin hij een uitzonderlijk gouden licht verspreidt (zie ook kapsel en haarkleur). De wind en regen symboliseren de tegenwerking en problemen die hij ervaart tijdens zijn missie. Het inzetten van de paraplu vertegenwoordigt zijn vindingrijkheid en gereedschap om die problemen effectief het hoofd te bieden.

Het binnenstebuiten keren van de paraplu lijkt een ongelukje, maar is integendeel sterk geregisseerd, zoals eigenlijk alles wat we van hem zien: de president blijft droog maar doet dit op zijn idiosyncratische wijze. Daarmee zet hij bijna dagelijks zijn tegenstanders op een verkeerd been. De kenmerkende grimas verbeeldt een mengeling van volharding, inzicht en humor die hij structureel tentoonspreidt tijdens zijn periode in het Witte Huis. Bekijk het fraaie staaltje hieronder zelf.


De onvoorstelbare beelden met vliegtuig en paraplu (bron: Reuters)

Het buitengewone optreden zal zoals in vergelijkbare gevallen vermoedelijk zo’n twee- tot drieduizend jaar de geschiedenisboeken of zelfs mythen sieren. Maar of de complexe metafoor geheel uit de koker komt van Trump zelf? Dat zullen we nooit met zekerheid kunnen zeggen. Er staat immers een team achter hem van juristen, mediadeskundigen, marketeers en internettrollen – net als in de tijd van grootheden als Odysseus. Toch mogen we concluderen: “Well played, mister president!”

 

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.