Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Eerste kattenstal van Nederland alweer een jaar open

Morgen is het een jaar geleden dat in Ter Apel de eerste kattenstal van Nederland geopend werd. Eigenaar L. Verwunst spreekt van een lang gekoesterde droom: “Het was dé primeur in Nederland, misschien zelfs in Europa. Ja, in China is het andere koek natuurlijk, wat dat betreft kun je best stellen dat we hier achterlopen.”

De vrije uitloop van kattenstal Verwunst

Plofkat

Verwunst is zeer tegen de dierenonvriendelijke Aziatische kattenfokpraktijken. “Denk aan de plofkatten uit de Chinese bio-industrie of de bonsai-kittens. Daarover was nog grote ophef, alweer bijna 20 jaar geleden meen ik. Mijn katten hebben alle ruimte, kunnen vrij door de hele stal bewegen en mogen de helft van het jaar naar buiten zoveel als ze willen.”

Aangereden dier

Ooit begon Verwunst in het Groningse Godlinze als kattentrimmer. Tijdens zijn studententijd kluste hij enkele jaren bij in Paardenslachterij Oosterhuijs, waar hij de de fijne kneepjes van het slagersvak leerde. Na een ongelukkige aanrijding met een kat op de N361 van Groningen naar Lauwersoog besloot de kattenhouder het karkas mee naar huis te nemen. “Zonde,” dacht Verwunst, “Het beest zag er nog ongeschonden uit, ik dacht: daar kan ik iets mee.”

Kattenstoof

Verse kattenstoof volgens het recept van Verwunst

’s Avonds eenmaal thuis pakte hij in een opwelling zijn slagersmes en begon de kat te ontdoen van huid en haar. “Het uitbenen daarna lag voor de hand. Ik realiseerde me dat we de volgende avond een buurtbarbecue hadden, dus dacht ik: waarom ook niet, ik ga voor de verrassing.

Ik heb dat vlees toen de hele nacht laten stoven. Vergelijkbaar met rundvlees. Dus bijvoorbeeld laurierblad, foelie, kruidnagel, een goede slok rode wijn, een stukje Knols Koek. En een paar geheime ingrediënten.”

Nieuw vlees

Dat was in 2013. Een lang verhaal kort: dit bleek later de oerversie van Verwunst zijn kattenstoof, intussen een gewaardeerde delicatesse onder vrienden en kennissen. “Ja, lang niet alle”, schampert Verwunst. Maar diezelfde mensen eten wel gerust hun kalfsoester, ganzenlever en eigenlijk alles uit de bio-industrie. Heb je daar ooit beelden van gezien? Nou dan. Bovendien, we eten tegenwoordig krokodil, struisvogel en kangoeroe. Maar die kennen we ook alweer enige jaren en dan wil men toch wat nieuws.”

Schaarste

Driesterrenvlees volgens de Dierenbescherming

Toen in kleine kring zijn kattenstoof populair werd, liep de innovatieve noorderling regelmatig tegen lastige situaties aan. “Kattenvlees was nogal schaars, moest ik mijn vrienden regelmatig uitleggen. Dat zijn we in deze tijd van overvloed niet meer gewend.

Af en toe bracht men mij wel aangereden katten, maar de vraag bleef toenemen; ik zag al snel dat hier een grotere markt voor was. Zo werd het idee van de kattenstal geboren.

Inmiddels hebben we een vergunning voor 150 katten. We hebben het EKO-keurmerk én het vlees heeft 3 sterren gekregen van de Dierenbescherming.”

Duurzaam

Het Europese keurmerk voor biologische producten

Verwunst is trots op het duurzame karakter van zijn bedrijfsvoering. “Ten eerste hebben onze katten een geweldig leven, ze krijgen het beste voer. Bovendien gebruiken we daarna alles wat overblijft. De vachten worden verwerkt in bontjassen. En bijvoorbeeld de botten gaan naar een lijmfabriek. Is dat niet geweldig?

We hebben de eerste contacten gelegd met noordelijke dierenasielen om daar de aantallen te handhaven als de opvang de toestroom niet meer aankan. Dat zien we vooral in de zomervakantie.

Als we iets verder zouden opschalen, verwacht ik zelfs dat verschillende nertsenfokkerijen eerder kunnen sluiten. Wij kunnen de wet (verbod op de pelsdierhouderij, red.) ontlopen omdat we katten niet hoofdzakelijk houden voor het bont. Wij doen het voor het vlees, de vacht is bijvangst. Al met al past dat natuurlijk prachtig in deze tijd, met zoveel aandacht voor duurzaamheid.”

Proef op de som

Kattenstoof wordt steeds meer verkocht en Verwunst denkt dat kattenvlees over enkele jaren mainstream is in Nederland. Voor mensen die de proef op de som willen nemen: de sympathieke kattenhouder staat dit jaar voor het eerst op het bekende Festival Hongerige Wolf (13-15 juli 2018). Men kan daar proeven van zijn kattenstoof, maar ook van zijn nieuwe specialiteiten: op eikenhout gerookt kattenspek of een broodje kittenkebab.

 

Eén reactie

  1. R^^t R^^t 5 mei 2018

    Hartverwarmend!
    Hopelijk is dit het begin van een tijdperk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.