Press "Enter" to skip to content

Annet doet aan openbaar ovuleren

Annet Graathuis weigert om het laatste moment van haar broedperiode in stilte door te brengen. Integendeel, ze maakt deel uit van een nieuwe beweging waar ook Nederlandse vrouwen aan meedoen. Graathuis staat aan het roer van Ambulant Ovulant: met nog zo’n twintig vrouwen vinden ze dat “de eisprong terug moet naar de straat.”

Een springend ei tijdens de ovulatie (bron: wikipedia).

Deze vrouwen willen het taboe rondom de ovulatie doorbreken, maar volgens Winnie Blafput van Eggs Magazine, zijn er verschillende redenen om aan openbaar ovuleren te doen. “Sommige vrouwen willen een statement maken als kunstenaar, anderen proberen door de publiekelijke eisprong in contact te komen met hun oervrouw, terwijl ze tegelijk deel blijven uitmaken van het geheel der mensheid”, zegt ze tegen De Sandaal.

Toch denkt Blafput niet dat de beweging groot zal worden in Nederland: “De eerste reactie die we hier hebben is dat het vies is. We zijn sowieso bang voor het menselijke ei; al eeuwen geleden is bedacht dat elk vrouwtjesdier in stilte haar ei laat springen.”

Iemand die in ons land aan ambulant ovuleren doet is Annet Graathuis. Het is haar missie om zichtbaarheid te creëren rondom de eisprong. “Ik zie te veel jonge vrouwen die zich verlaten en alleen voelen in hun broedhoek. Terwijl het juist een natuurlijk fenomeen is, het broeden dat elke keer weer eindigt met het springen”, vertelt ze aan De Sandaal.

Door het openbaar ovuleren is Annet dichter bij zichzelf komen te staan. “Ik merk hoe mijn lijf zelf de regie overneemt.” Tijdens het laten gaan van het ei in de vrije natuur heeft ze al bijzondere ervaringen meegemaakt: “Ik was op Schiermonnikoog en zat gehurkt op het strand. Daar gebeurde het gewoon. Het ei verliet heel rustig het ovarium, terwijl talloze mensen om mij heen een wandeling maakten. Geweldig was het.”​

Overzicht van de vrouwelijke geslachtsorganen (bron: Gezondheidsplein).

Gynoviloog Menno Pietersen vindt het openbaar ovuleren een absurde trend en waarschuwt voor de risico’s: “De eieren kunnen op drift raken, door de drukte van het openbare leven dat we tegenwoordig kennen”, vertelt hij in een reactie aan onze site. Ook kunnen vrouwen die aan openbaar ovuleren doen gemakkelijker ziektes overbrengen of de zwangerschap in gevaar brengen. “Een ei dat niet in alle rust kan springen, kan claustrofobie overdragen op de toekomstige baby of zelfs geplet worden in het oviduct. Ook is de kans op Mittelschmerz beduidend hoger.”

Daarnaast is de gewoonte volgens de vrouweneierkundige ook niet wenselijk voor de omgeving. “Menstrueren of ejaculeren doe je ook niet in het openbaar. Je hoeft niet te pronken met je eieren. Iedereen die het toch wil doen, raad ik aan minimaal 5 minuten vóór de sprong een eierrok aan te trekken, om de omgevingsdruk enigszins te temperen.”

 

 

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.