Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Zomertijd Mosseltijd?

Is het ook in de zomer mosseltijd? En komt de bebaarde mossel dan goed voor de dag? Deze vraag wordt met name in besloten culinaire fora de laatste jaren vaak gesteld.

De baard van de mossel is daarin het hete hangijzer. Moet de baard eraf of gaat ie mee de pan in?

En als je hebt besloten dat de baard er toch af moet, wanneer is dan het juiste moment?

Zo moet het dus niet – een bot aardappelmesje is voor niemand leuk (bron: Koken met Gerrit)

Het op de juiste manier knippen en scheren is belangrijk om pijn bij de klant en een geïrriteerde mosselhuid te voorkomen.

In dit artikel bespreek ik hoe je eenvoudig en pijnloos – ja de mossel is een levend wezen – de baard kunt verwijderen.

De baard (of byssus) afscheren kan toch altijd? Ja en nee.

De huid van de net gevangen mossel is in de zomer een stuk gevoeliger. Ook is de huid (ook wel schelp genoemd) onder de haren waarschijnlijk een stuk lichter waardoor na het scheren de contouren van de (afgeschoren) baard zichtbaar zijn. Dit laatste is voor m.n. de Michelin-restaurants een onoverkomelijke afwijking.

Het juiste moment voor het afscheren van de mosselbaard is aan het begin van de week zodat de mosselhuid bij kan komen van het scheren en bij kan kleuren. In het culinaire weekend is hij dan op topniveau.

De baardharen ofwel byssusdraden zijn duidelijk zichtbaar (bron: NPR/Matthew Harrington)

Voordat je gaat scheren is het belangrijk dat je de mosselharen zo kort als mogelijk knipt. Dit zal het scheren vergemakkelijken. Met een schaar knip je de haren zo dicht als mogelijk tegen de huid weg.

Vervolgens gebruik je een elektrisch apparaat (geen scheerapparaat!) zoals een tondeuse of een neusharentrimmer om de haartjes nog korter te krijgen. Voor het beste resultaat zorg je er voor dat de haren niet langer zijn dan korte stoppels van enkele mm lang.

Als je de baardharen zo ver als mogelijk terug geknipt hebt is het tijd om te gaan scheren. Maak nu een washandje of handdoek nat met warm water en hydrateer daar de mossel mee. Houd het washandje enkele minuten op de inmiddels natte mossel. Het warme water maakt de haartjes zachter. Dit zal het scheren vergemakkelijken.

Gebruik een scherp scheermes. Duw niet te hard maar laat het scherpe scheermesje zijn werk doen. Scheer eerst met de haarrichting mee.

Als je klaar bent kan de mossel in de marinade. Eet smakelijk!

Eén reactie

  1. Wim L. Wim L. 11 mei 2018

    Wij scheren op woensdag. Dat is krap maar komt de smaak ten goede.
    Wim Lamme, restaurant De Bruine Lantaarn.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.