Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Kans op huisarts die erfelijke ziekten onderzoekt zeer klein

Een (geanonimiseerd) genetisch onderzoek (bron: Drew Hays/Unsplash)

“Stellen die een kind willen maar eerst willen laten testen wat de kans is dat hun baby aan een ernstige ziekte lijdt, kunnen straks bij zes huisartsen in Groningen of Friesland terecht.” Aldus de NOS.

In beide provincies samen zijn in totaal dus zes huisartsen die dit traject willen afleggen met potentiële ouders. Tezamen hebben Groningen en Friesland ongeveer zevenhonderd huisartsen (bron).

Dit betekent voor iedereen die een huisarts heeft in deze provincies: de kans dat je huisarts één van de weinige doktoren is, die de genoemde test wil afnemen, is minder dan 1%. Of anders gezegd: ongeveer 1 op 115.

Voor de gemiddelde Fries of Groninger zal dit een acceptabele kans zijn, al blijft het storend dat de inwoners van andere provincies geen enkel risico lopen om een dergelijke DNA-vorser als huisarts te hebben.

Tot slot gerelateerd nieuws: in het UMC Groningen wordt het wetenschappelijk onderzoek voortgezet naar de factoren die een rol spelen bij het vóór de zwangerschap willen hebben van zekerheid over ernstige erfelijke afwijkingen bij kinderen. Deze wens komt voor bij ongeveer 12% van de mensen met kinderwens, maar wordt om onduidelijke redenen vaak niet gepraktiseerd. Ook op deze oorzaken richt het onderzoek zich.

 

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.