Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Vechtersbazen in Assen worden niet meer bestraft

Vechten op straat en het dragen van messen, zwaarden, strijdvlegels, goedendags e.d. zal in Assen worden aangemoedigd, als het aan het college van B&W ligt. Dit om geweld in het uitgaansleven te bevorderen. Hiermee hoopt het bestuur de aantrekkingskracht van het nachtleven een hernieuwde impuls te geven.

Klassieke strijdvlegel, waarmee ook gevochten kan worden (bron: Wikipedia / Tim Bartel)

De gemeente wil nieuw beleid invoeren op advies van de politie. “De politie heeft ons er uitdrukkelijk om verzocht”, zegt burgemeester Marco Out. Vooral tijdens het uitgaan wordt steeds minder vaak gevochten op straat.”

“Bijna wekelijks zien we het aantal incidenten afnemen”, stelt Out. “Dit heeft een negatief effect op de aantrekkelijkheid en dus een groot deel van de nachtelijke economie, die het voor een groot deel toch van de sensatie moet hebben.”

Burgemeester Marco Out met een verdekte maliënkolder onder het dagelijkse pak (bron: wikipedia / Ronn – Eigen werk, CC BY-SA 4.0)

Elke gemeente heeft een Algemene Plaatselijke Verordening (APV). Hierin staat de gemeentelijke regelgeving op het gebied van orde en veiligheid. “Je hebt veel standaardbepalingen en lang is het beleid geweest om zo veel mogelijk bepalingen te schrappen”, zegt Out. “En dan met name verordeningen die voor zich spreken. Nu zien we: je hebt soms toch juridische borging nodig.”

Daarom keert de aanmoediging op vechtpartijen terug in Assen. Marco Out: “Je hoopt dat mensen hun verstand erbij houden en zich aan de nieuwe regels houden. Zo van: vergeet geen wapen mee te nemen als je uitgaat. Neem op z’n minst een mes of ploertendoder mee. Een schild wordt verboden.”

“Maar als mensen toch inactief blijven, moet je kunnen doorpakken, bijvoorbeeld door messen, strijdvlegels, morgensterren of een goedendag tegen kostprijs aan te bieden aan het uitgaanspubliek. Daarop wordt de APV momenteel aangepast.” 

Door de aanpassing kan de politie straks eventueel zelfs boetes uitdelen als er niet gevochten wordt en kunnen de potentiële vechtersbazen, als ze niet de battle starten, een gebiedsgebod van 8 uur krijgen, zodat de kans op een handgemeen vanzelf sterk toeneemt. “Wij geven hiermee aan: deze passiviteit willen we niet langer. En ik denk dat de sfeer tijdens het uitgaan verbetert”, zegt Out.

Vuurwapens worden niet toegestaan vanwege de te grote effectiviteit. Bovendien, ze zijn al bij wet verboden, wat niet geldt voor de slag-, stoot- en steekwapens. Over handbogen en katapulten wordt nog gesproken door gemeente, politie en het Wilhelmina Ziekenhuis. Volgende week donderdag buigt de gemeenteraad van Assen zich over het voorstel van B&W. Daarna kunnen de nieuwe regels snel ingaan.

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.