Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

RIVM zet doodsbedreigingen in om meisjes te ronselen voor experiment

teletekst
Het bericht op NOS Teletekst (bron: aldaar, 25 jun 2018).

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) is een landelijke campagne gestart om jonge meisjes te ronselen voor een grootschalig experiment. Weigering van deelname kan hun het leven kosten.

Het RIVM heeft in een onlangs uitgegeven persbericht namelijk gedreigd dat, als de meisjes weigeren aan de oproep gehoor te geven, er “tientallen onnodige doden” zullen vallen. Hoeveel exact is vooralsnog onduidelijk.

Vanwaar deze ludieke actie? Het RIVM staat te springen om vrijwilligers voor het testen van de langetermijneffecten van het HPV-vaccin, beter bekend als het vaccin tegen baarmoederhalskanker.

Het blijkt lastig om deze vrijwilligers te vinden, omdat mensen bang zijn voor bijwerkingen. De bijwerkingen op korte termijn zijn inmiddels via wetenschappelijk onderzoek bekend geworden, maar blijven vooralsnog achter slot en grendel.

Dick Bijl (arts-epidemioloog) zegt hierover: “Er is gedegen onderzoek gedaan naar het verband tussen het vaccin en de bijwerkingen. De resultaten zijn beschikbaar en in het bezit van de fabrikant en de European Medicines Agency (EMA), maar de fabrikanten beschouwen deze gegevens als bedrijfsgeheim en willen deze niet zomaar prijsgeven.”

Een woordvoerder van de organisatie reageert desgevraagd: “Deze situatie is voor ons ideaal. Hierdoor kunnen we gewetensvol in onze communicatie blijven benadrukken dat het middel veilig is.”

Maar is het vaccin niet veel te snel op de markt gebracht? De woordvoerder spreekt liever van een ludieke marketingactie. “Dit is nu al een succesverhaal. Nog nooit eerder is een vaccin zo snel in gebruik genomen. We hebben eerst zoveel angst gezaaid onder de bevolking dat ze ons gewoon gesmeekt hebben om het vaccin vervroegd vrij te geven. Vervolgens hebben we een aantal vrienden geronseld plaats te nemen in de adviescommissie. En bam, kat in het bakkie! De bijwerkingen testen we gewoon in de praktijk. Dat scheelt jaren aan vooronderzoek. En heel veel proefdieren.”

Mathilde Boon (patholoog-anatoom) spreekt van “een waaaanzinnig experiment“. Tegen moeders die hun kind niet voor een wereldwijd experiment willen laten gebruiken zegt zij: “Daarmee maak je het experiment kapot. Je laadt een enorm grote verantwoordelijkheid op je, mevrouw. We kunnen die kudde vrij krijgen. Misschien moet je het niet voor je dochter doen, maar voor de gemeenschap.”

Tot zover klinkt het goed, maar om het succesverhaal tot een goed einde te brengen zijn er wel voldoende deelnemers nodig. En die blijken dus lastig te vinden. Al zijn er wel enkele ouders die graag willen onderhandelen over de voorwaarden.

Moeder Djanisa wil het gezonde lichaam van haar dochter wel beschikbaar stellen voor het experiment: “Maar zij doet alleen mee als het RIVM haar studie betaalt. Volwassen proefpersonen ontvangen vaak hoge bedragen als medicijntester voor bedrijven als PRA en SGS. Waarom zou dat niet gelden voor deze jonge proefpersonen? Mijn dochter is een gezonde meid, wil later misschien ook wel moeder worden. Inmiddels is bekend dat er een risico bestaat dat meisjes door deze vaccinatie vervroegd in de overgang kunnen komen. Mocht dat mijn dochter overkomen, dan heeft ze in ieder geval nog een goede studie zodat ze wat anders nuttigs met haar leven kan gaan doen.”

De woordvoerder wil van een vergoeding voor de proefpersonen echter niks weten en zal de komende maanden fors investeren in een nieuwe wervingscampagne.

“We hebben ons best gedaan om op een nette manier meisjes te werven voor dit experiment. Helaas komt minder dan de helft opdagen.”

Om het deelnamecijfer wat op te krikken heeft het RIVM het nu middels het persbericht over een andere boeg gegooid. Hierin zetten zij de meest extreme uitkomst van het niet deelnemen, namelijk de dood, af tegen de minst extreme bijwerking van het vaccin, namelijk vermoeidheid.

“Inspelen op angst is een perfect marketingmiddel”, aldus de woordvoerder.

Op de vraag of dit niet een wat grove methode is antwoordt de woordvoerder: “Nee, wij bieden alleen een helder denkkader aan. De ouders zijn vrij om daarin hun eigen keuze te maken. En de gevolgen van hun keuze te dragen uiteraard.”

Hij vervolgt: “De bible belt hadden we al opgegeven. Maar voor de rest van Nederland ligt ons target op een deelname van minimaal 90%. Als het niet goedschiks kan, dan maar kwaadschiks.”

Eén reactie

  1. Henkie Henkie 26 juni 2018

    Iedereen moet er vrij in zijn zijn keuze te maken, wel of niet vaccineren. Alles wat onder dwang word gedaan is al niet goed, en inspelen op angst is ook totaal verkeerd. Niemand kan 100% garantie geven of vaccinaties wel of niet werken. Zoveel mensen, zoveel verschillende reacties ook op de vaccinaties. En dan bedoel ik lichamelijke reacties. Ga als rivm eerst eens lekket op jullie zelf expirimenteren, in plaats van op het volk. Want jullie weten donders goed hoe de pharmaseutische markt werk. Alles draait om geld en omzet. Dit heeft niks meer met volksgezondheid te maken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.