Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Motie: bio-industrie moet transparanter

Beelden van de Nederlandse bio-industrie moeten structureel openbaar worden gemaakt. Nu is er nog veel geheimzinnigheid rond deze industrie en komen negatieve situaties alleen in de publiciteit als deze ervaren worden als extreem. Het gaat hier echter om het topje van de ijsberg.

Een meerderheid in de Tweede Kamer steunt een motie waarin staat dat de bio-industrie volledige openheid van zaken moet geven, zo is de verwachting. “Te veel resultaten belanden als sommaties van geslachte dieren bij het CBS en daar kijkt nooit iemand naar”, zegt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot, die de motie vandaag – samen met CDA en ChristenUnie – indient. “Daar moet verandering in komen, want dat is ontzettend zonde. Nu is de link tussen het dier en het vlees er bijna niet meer en zien we nauwelijks nog waar het dier zijn leven voor heeft gegeven.”

Slachtingen in 2017 (bron: CBS)

De regeringspartijen willen voorkomen dat het volk verder afgestompt wordt en werkelijk niet meer snapt waar hun biefstukje vandaan komt. “Door livestreams en andere beelden vanuit slachthuizen en veehouderijen verplicht te tonen tussen YouTube-filmpjes en in reclameblokken op televisie, treedt een sterkere bewustwording op. Zo laten we de markt het werk doen middels een sterk vergrote transparantie“, zegt De Groot. “Wij willen met minder dierenleed tot een betere samenleving komen.”

Het merendeel van deze dieren is ‘minder knuffelbaar’ dan de overigens ook eetbare dieren als honden en katten.  Primair gaat het om koeien, varkens en kippen. Ook zijn echter paarden, schapen en geiten regelmatig slachtoffer van onze eetlust. Getallen als deze zeggen het Nederlandse volk volgens de bewindslieden nauwelijks iets: 2 miljoen runderen, 15 miljoen varkens en meer dan 600 miljoen kippen legden het loodje in 2017.

“De efficiëntie is onnavolgbaar, daar moet ik de industrie een klein compliment voor geven, als we het leed even buiten beschouwing laten”, aldus De Groot. Neem nu die kippen: dat is 1,7 miljoen per dag. Meer dan 70.000 per uur. Bijna 1200 per minuut. En dat het hele jaar door, 24 uur per dag. Bijna opwindend, is het niet?”

De regeringspartijen vinden het belangrijk dat naast deze ‘droge gegevens’ ook meer realistische beelden naar buiten komen, zodat aan de voordelen van een verlaagde vleesconsumptie een hernieuwde impuls kan worden gegeven. “Zo zullen we beginnen met filmpjes van bijvoorbeeld Jamie Oliver die een kip onthalst. Daarna vergroten we de druk langzaam tot we medio 2019 belanden bij ‘candid shots‘ vanuit de industrie zelf”, aldus een opgewekte Tjeerd de Groot.

 

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.