Minister Eric Wiebes van de VVD is al genoeg in het nieuws geweest de afgelopen tijd. We gaan er niet nóg een opsomming van maken; hij heeft het al zwaar genoeg. Alhoewel?
Dat geldt zeker voor de situatie in Groningen, waarbij zogenaamd Shell/Exxon en de Staat beide de helft zouden betalen van ca 1 miljard voor ‘leefbaarheidsverbeteringen’ in het aardbevingsgebied. Echter, schreef het Financieele Dagblad al, in werkelijkheid is het ongeveer 135 miljoen voor de bedrijven en 1 miljard voor de Staat. Zo is duidelijk wie hier in het land aan de touwtjes trekt, in dit geval van marionet Wiebes. Als ex-werknemer van Shell kan hij wellicht moeilijk anders.
Energievraagstukken als dit zijn hem niet vreemd uiteraard; daarvan lichten we graag één voorbeeld uit waarbij ook hier de VVD typisch doet waar de partij goed in is: het bevoordelen van reeds machtige bedrijven en aan de andere kant: het benadelen van burgers en kleine ondernemers. Of in dit geval vaak: ondernemende burgers. Daar heeft men een broertje dood aan bij de VVD. Wat telt, zijn bestaande bedrijven, liefst zo groot mogelijk.
Waar gaat het om? De salderingsregeling voor producenten van zonne-energie wordt ongeveer 3 jaar eerder afgeschaft dan beloofd, zoals het de politiek betaamt. In plaats ervan komt een terugleververgoedingsregeling inclusief plafond. Je moet er dus op tijd bij zijn en/of je kunt pech hebben als toevallig ‘net wat te veel’ mensen zonnepanelen op het dak hebben liggen. (Kan dat trouwens?)
Niet te vergeten: zo’n vergoeding moet je als zonnepanelenhouder aanvragen. Daarvoor klop je aan bij RVO.nl, dat recent nog flink uitbreidde met de Tijdelijke Commissie Mijnbouwschade Groningen. Nu wordt je zonne-energie zonder enige inspanning verrekend, straks mogen we in de pen klimmen voor nog meer bureaucratie. Hoeveel gaat dát eigenlijk kosten?
In een tijd waarin Nederland bekendstaat als één van de meest vieze jongetjes van de klas op het gebied van duurzaamheid, is dit natuurlijk een gotspe. Hoeveel onaantrekkelijker wil men het maken, dat ook burgers meer in duurzaamheid investeren? Zonnepanelen liggen daarbij vaak als één van de eerste opties voor de hand.
Maar helaas, de salderingsregeling is zo’n succes dat de overheid intussen zo’n 77 miljoen euro misloopt aan belastingen (cijfers over 2015). Dat kan zo natuurlijk niet langer, want er komen steeds meer zonnepanelen bij. Verhoudingen worden daarbij niet geschetst; liever vertelt men er niet bij wat bedrijven ontvangen via ‘duurzaamheidssubsidies’ zoals de SDE+regeling. Wat zijn hiervan de kosten en waar wordt dit aan uitgegeven? Ook daar geeft uiteraard RVO.nl openheid van zaken over. Zie de eerste grafiek.
Als we hetzelfde jaar nemen voor een nette vergelijking, 2015 dus, zien we dat voor 3500 miljoen euro verplichtingen zijn aangegaan, waarvan uiteindelijke kosten: 676 miljoen euro. Kijken we naar de verwachtingen, dan stijgen de verplichtingen zeer sterk, evenals uiteraard de kosten. Die laatste zijn naar verwachting zo’n 2300 miljoen euro in 2021 (zie de andere grafiek).
Dat een geïnvesteerde euro in een grootschalig project over het algemeen efficiënter is: akkoord. Maar om directe financiële efficiëntie gaat het nooit alleen. Dit gaat ook om het principe ‘power to the people‘, spreiding van macht, kansen en risico’s, over bewustwording, democratie. Want waarom burgers niet sterk ondersteunen om hun daken laten vol leggen, in plaats van de voorkeur te geven aan grootschalige en schadelijke zonneparken? Of waarom miljarden belastinggeld aan energieproducenten schenken om biomassa bij te stoken in hun smerige kolencentrales? Wat zijn overigens de kosten van de schade daardoor aangericht?
Dus, power to the people? Natuurlijk niet. Nóg meer macht naar grote bedrijven, zoals het ‘liberale’ beleid voorstaat. En zelfs als men ‘empathisch‘ mooi weer speelt, weten we goed hoe het zit met het werkelijke beleid. Het interessante is dat blijkbaar een meerderheid van stemmers in Nederland dit graag zo wil, gezien de laatste verkiezingsuitslagen. Waarvan akte – Wiebes stookt lekker door met mandaat van het volk.
Wees de eerste om reactie te geven