Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Vlees krijgt mogelijk afschrikwekkende waarschuwingen op verpakking

Volgens insiders zullen over enige maanden ook verpakkingen van vleesproducten afschrikwekkende waarschuwingen laten zien. Dit initiatief zou komen van de ministeries van Volksgezondheid, Landbouw en Economische Zaken. De reden lijkt duidelijk: vleesproductie en -consumptie leiden tot verschillende soorten zwaarwegende schade. Tegelijkertijd stijgt de totale consumptie van deze producten juist sterk.

De Sandaal heeft via een anonieme bron dit nieuws en de eerste concepten van de waarschuwingen bemachtigd. Eerder waren er soortgelijke initiatieven van o.a. Arjen Lubach (VPRO) en Wakker Dier (‘Rem het virus, eet geen kip’). Het is nieuw dat de overheid zelf aan het stickeren zou slaan, al vermoeden we eerder dat fabrikanten verplicht worden om zelf een waarschuwing te verzorgen.

Hieronder zijn de afbeeldingen opgenomen.

Klik hier voor grote formaten van de afbeeldingen, in een zip-bestand.

Wat valt de redactie zoal op? Net als bij tabaksproducten gebruikt men choquerende afbeeldingen. Verder spelen de waarschuwingen in op verscheidene negatieve gevolgen die verbonden zijn aan vleesconsumptie: uiteraard dierenleed, maar ook een ongezonde leefstijl die vaak wordt geassocieerd met een grote vleesconsumptie. Verder: verspilling, vernietiging en vervuiling van onze leefomgeving.

De afgelopen jaren zijn deze zaken steeds meer in het nieuws geweest. Een handvol nieuwsitems:

Voorbeeld van één van de waarschuwingen op een vleesverpakking

Het lijkt erop dat onze overheid gaat besluiten om de weg van de anti-tabaksregelgeving in te slaan. Over de effectiviteit van afschrikwekkende afbeeldingen en ‘plain packaging’ bij tabaksproducten is al het nodige gezegd.

We vragen ons dan ook af of een vleestaks niet méér effect zal sorteren. Immers, de meeste consumenten kiezen voor de laagste prijs, niet voor het beste product. Bij tabaksproducten is intussen bekend dat er minder van wordt gekocht, als extra belasting wordt geheven.

Zodra meer informatie hierover bekend wordt, hopen we dit uiteraard weer als eerste nieuwsplatform te kunnen brengen.

 

Eén reactie

  1. Maria Harp Maria Harp 7 december 2019

    Het wordt hoogtijd dat mensen zich bewust worden van al dit verschrikkelijke dierenleed!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.