Wetenschappers hebben de oudste tenenkaas ter wereld gevonden in een een Egyptische piramide. Het praalgraf van Ghoudes, duizenden jaren geleden befaamd kaasmaker te Memphis, werd al in 1885 opgegraven maar verdween door woestijnstormen weer onder de grond. De herontdekking was enkele jaren geleden.
De archeologen troffen op de gemummificeerde voet van Ghoudes een keiharde, wittige substantie onder de nagelrestanten.
Met moderne technieken is vorige week aan het licht gekomen dat de voeten extreem oude tenenkaas bevatten. De studie is gepubliceerd in het vakblad The Analytical Pedicurist.
Door de chemische analyse van de eiwitten kon worden geconcludeerd dat kaasmaker Ghoudes’ tenen restanten bevatten van zowel koemelkkaas als geitenkaas.
Omdat de vezels van het mummieverband geschikter waren voor vaste stof dan voor een zachtere, gaan de onderzoekers ervan uit dat het toen al om stevige tenenkaas ging.
Men vermoedt bovendien dat een zachtere camembertachtige tenenkaas de tand des tijds sowieso niet doorstaan zou hebben: de verschillende schimmels die hierbij gebruikt worden zouden korte metten hebben gemaakt met de kaas.
Andere peptiden wijzen er bovendien op dat de voet besmet was met Brucella melitensis, een bacterie die Maltakoorts kan veroorzaken. Deze komt typisch voor bij gebruik van ongepasteuriseerde zuivelproducten.
Juist kazen van ongepasteuriseerde melk worden door kenners bestempeld als ‘betere kwaliteit’, iets wat we van een befaamd kaasmaker mogen verwachten. Wellicht heeft de besmetting hiermee uiteindelijk ook bijgedragen aan de dood van Ghoudes.
Wees de eerste om reactie te geven