Press "Enter" to skip to content

Oebele Draaisma: “Mannen zijn nog niet klaar voor mijn boodschap”

Het had een bestseller moeten worden. In plaats daarvan werden er slechts 3 exemplaren verkocht. Een flop dus. Maar schrijver, auteur en connaisseur Oebele Draaisma gaat niet bij de pakken neerzitten. “Ik heb mijn laatste troef nog niet uitgespeeld.”

‘Ik ben een klootzak, net als jij’ is zijn uitnodiging aan de Nederlandse man om zijn diep weggestopte donkere kant te zoeken, te vinden en te omarmen.

“Iedere man is diep van binnen een duistere bad guy. Een klootzak die maar één ding wil: een winnaar zijn, goed geld verdienen, liever dader zijn dan slachtoffer, voetballen, gamen, vlees eten en bier drinken.”

Het geflopte boek van Draaisma (bron: uitgeverij Kaalslag)

Volgens Draaisma leren mannen in de huidige maatschappij van jongs af aan om deze kant te verstoppen, te bedekken onder een hoop nepperij. In zo’n erge mate dat ze er niet meer gevaarlijk uitzien. Knuffelbaar zelfs. Of in het ergste geval: meelijwekkend.

Mannen houden zich in de huidige feminiene samenleving enorm gedeisd. Ze hebben het spel zo goed leren spelen dat ze het contact met hun innerlijke klootzak totaal zijn kwijtgeraakt.

Dit is volgens Oebele ook de reden dat zijn boek zo slecht verkoopt. “De titel ‘Ik ben een klootzak, net als jij’ raakt zó enorm aan die weggestopte waarheid. En omdat die waarheid er niet mag zijn – zelfs op het woord ‘klootzak’ rust een taboe – wekt zo’n titel weerstand op.”

Die weerstand leeft volgens Draaisma overigens enkel bij mannen. “Vrouwen zeggen het al jaren: alle mannen zijn klootzakken. En de mannen maar ontkennen. Ikzelf incluis. Ik liet mijn partner in de steek voor een jong fris bloempje, begon een tweede leg, nieuwe auto. Het lag er zó dik bovenop. En ik maar blijven ontkennen dat ik een klootzak was”, aldus Oebele.

Hij wil daarbij wel opmerken dat zijn omgeving ook een grote rol heeft gespeeld bij het feit dat hij zich pas op zeer late leeftijd bewust werd van zijn innerlijke klootzak.

“Want iedereen juichte toe wat ik deed. Zelfs mijn ex-vrouw zei heel goed te begrijpen dat ik hem bij haar bij lange na niet meer zo goed omhoog kreeg als bij mijn huidige (18 jaar jongere, red.) vrouw.

En zo ging het van kwaad tot erger. Ik zocht steeds vaker de grens op, ging er regelmatig overheen. Postte regelmatig wat op Facebook waarvan ik dacht: dit kan écht niet. Maar felle kritiek bleef uit. Mijn fanbase groeide er alleen maar harder door. Ik werd onvoorwaardelijk gesteund.

Zo realiseerde ik me langzamerhand dat het veel meer bij de werkelijke man hoort om een klootzak te zijn. Niet alleen ik, maar ook mijn omgeving voelt zich daar prettiger bij. Ik wil ernaar toe dat ‘klootzak’ niet langer een scheldwoord is, maar eerder een compliment of zelfs competentie. Dat je bijvoorbeeld in een sollicitatie moet aantonen dat je werkelijk een klootzak bent, want men is in alle eerlijkheid toch niet op zoek naar een watje?!

Zodra ik mijzelf recht in de ogen kon kijken als een klootzak kreeg ik het Universum aan mijn kant en kon ik materiële zaken naar mij toehalen. Manifesteren als een maniak. En zoals het mij is vergaan, hoop ik ook dat het andere mannen vergaat. Daarom heb ik dit boek geschreven, om hen de ogen te openen. Om de blinden te laten zien, de doven te laten horen. Een duwtje in de goede richting te geven dus.

Maar wakker worden doet pijn. En daar gaat het mis, in dit boek. Het is te direct, te confronterend. Ik zal het over een andere boeg moeten gooien, ze voorzichtiger moeten wekken. Minder directe en scherpe taal gebruiken. Ik heb al iets in de planning. Jullie horen nog van mij.

Want we hebben het hier niet over een geinig romannetje, maar over de godverdomde bevrijding van de mán. Daar is natuurlijk het laatste woord nog niet over geschreven.”

Draaisma hoopt over enkele weken weer iets van zich te laten horen. De deur van de redactie staat open.

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.