Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Bakfietsen en vaccineren – een hachelijke combinatie?

De afgelopen dagen opende zich de etterende discussie over vaccineren of niet vaccineren nogmaals. In enkele nieuwsberichten en reacties kwamen bakfietsmoeders er bekaaid af: zij zouden behoren tot de groep der zogenaamde anti-vaxxers. De Sandaal heeft enkele betrokkenen gevraagd kort te reageren.

Geert-Jan van Holten, huisarts te Oss: “Het klopt, ik was het die de bakfietsmoeders bestempelde als anti-vaxxers. Juist deze hoogopgeleide moeders zouden met hun goede verstand beter moeten weten en stoppen met het verspreiden van onwetenschappelijke borrelpraat, puur om elkaar bang te maken. Ik bedoel, welke agenda heb je dan?! Vreselijk is het. Voor de rest verwijs ik graag naar mijn uitspraken in het interview met RTL.”

Regelmatig gaan discussies over de werkelijke doelstellingen van de farmaceutische industrie (bron: Circle of Docs)

Annemarie Spelt, bakfietsende moeder te Amsterdam: “Heel fijn dat het nu ook wetenschappelijk vaststaat dat het aantal bakfietsmoeders dat niet vaccineert, zeer groot is. Bedankt, huisarts Van Holten. Wij worden beticht van het verspreiden van onwetenschappelijke lariekoek, maar als ons belastinggeld gaat naar wetenschap die het verband tussen anti-vaxxers en bakfietsmoeders bepaalt, dan gaat mijn voorkeur uit naar borrelpraat. Het liefst de hele dag door. Kende je bijvoorbeeld deze roddel? Huisartsen doen meer kennis op over vaccineren tijdens snoeptochtjes van de farmaceutische industrie dan tijdens hun opleiding.”

Harrie Pfizer, ex-gifmenger te Godlinze: “Geweldig toch hoe een hele bakfietsgroep wordt gebruikt als voorbeeld voor nog meer ophef en aandacht voor deze formidabele, winstgevende producten. Mijn aandelen zijn alleen maar meer waard geworden. Ik verdenk enige Russische trollen hiervan trouwens. Want, zoals bekend is het primaire doel van deze industrie: het maken van winst. Dat er af en toe ook mensen beter worden, soit. Maar als het om vaccins gaat, dan vergeet men dit primaire doel voor het gemak en denkt men opeens dat de farmaceuten Gods werk doen.”

Een bekend meme dat twijfel zaait over de bedoelingen van Big Pharma (bron: Imgflip)

Sigrid Molenbeek, kritisch vaccinatrice te Zeist: “Net als overal in de samenleving zien we scherpere tweedelingen staan. Ik ga ze niet eens allemaal noemen, maar vooral de binaire kampvorming rond vaccineren stuit mij tegen de borst. Alsof iemand vóór of tegen moet zijn. Waanzin. Er zijn minimaal 50 tinten grijs tussen zwart en wit. Zou het ook kunnen dat men deels voor en deels tegen is? Dus wel het lang beproefde DKTP, maar niet HPV, waarover nog veel onduidelijkheid bestaat? Natuurlijk kan dat. Maar in deze tijd van goed en fout, van links en rechts, van deugen en niet deugen, lijkt het onmogelijk. Maar ik zeg je: zo werkt het niet. Net als bakfietsen: sommigen doen het, sommigen niet. Ik doe het niet, maar ben er niet tegen.”

Wladimir Gladkov, professioneel internettrol te Omsk: “Privet. Als trol werd ik de afgelopen drie maanden betaald om 62% pro-vaccinatieroddels te verspreiden op het internet, verder 30% anti-vaccinatiepraat en de resterende procenten waren naar eigen inzicht. Mijn dekking was 95%, precies genoeg dus. Maar ik heb het woord ‘bakfietsmoeder’ nooit laten vallen. In onze trollenfarm wordt heel wat onzin op internet gegooid, maar dit is zo sterk dat niemand het hier bedacht zou kunnen hebben.”

Een typisch welgestelde bakfietsmoeder die haar werk aan een goedlachse echtgenoot uitbesteedt (bron: Amsterdam Cycle Chic).

Gertrude de Boff, niet-vaccinerende moeder te Groesbeek: “Inderdaad, ik vaccineer niet. Ik ben van mening dat elk organisme met precies de juiste capaciteiten geboren wordt, met de juiste afweer dus ook. En het krijgen van een échte ziekte in plaats van zo’n slap aftreksel van Big Pharma is om twee redenen goed. Ten eerste levert dit de meest duurzame afweer op. Vaccinatie-afweer is vaak van korte duur. En ten tweede zal er af en toe een kind overlijden. We hebben meer dan genoeg mensen op deze wereld. Survival of the fittest, toch? En nee, ik heb geen bakfiets, vind ik een modeverschijnsel, net als vaccineren trouwens. Gaat vanzelf over. Net als mazelen.”

Epco Vlugt, oprichter van Babboe Bakfietsen: “Grotesk natuurlijk. Deze huisarts heeft gewoon een hekel aan bakfietsen en legt een link met iets waar hij ook een hekel aan heeft. Daarmee schept hij zichzelf een afgrijselijke vijand, die toevallig ook veel Nederlanders graag zien als tastbare ergernis. Een concrete modelvijand. Dus dat voelt lekker. Voor de rest laat ik me niet uit over vaccineren, dat is niet mijn specialiteit.”

 

Eén reactie

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.