Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Kippenslachters proberen Guinness Book of Records te halen

Het gaat goed met de Nederlandse pluimveesector. Zowel kwaliteit als kwantiteit van de vleeskipindustrie staan er prima voor. Daarom wil de Vereniging van de Nederlandse Pluimveeverwerkende Industrie (NEPLUVI) bij wijze van publiciteitsstunt een Nederlandse vermelding in het Guinness Book of Records halen.

Moderne kippenslachterij (bron: ANP/NOS)

Voorlichter Berend te Brakel legt uit: “De efficiëntie van ons vleeskuikensysteem is voortreffelijk, en dat zonder aan kwaliteit in te boeten. Denk aan de hygiëne; ook krijgen kippen steeds meer ruimte, maar juist minder antibiotica.”

“We zijn weliswaar goed bezig, maar het kan altijd beter. Zo hadden we enige jaren geleden de campagne ‘Kip, het meest veelzijdige stukje vlees’ (mede mogelijk gemaakt met geld van de Europese Unie). Die liep als een automatische slachtlijn, om het eens zo te zeggen. Goed dus. En met de nodige humor.”

“De vogelgriep slaat nog steeds regelmatig wild om zich heen; dat is natuurlijk minder. Daarnaast zijn er genoeg organisaties die niet het beste met ons voor hebben. En toch ook: de antibiotica-resistentie blijft wel een ‘dingetje’. Als vereniging behartigen wij de belangen van de sector, en wat extra aandacht is dan niet verkeerd, lijkt me.”


Opnames van één van de reclamespots van ‘Kip, het meest veelzijdige stukje vlees.’

Slachtingen in 2017 (bron: CBS)

“Wat is er dan origineler dan een vermelding in het Guinness Book of Records? Het blijkt namelijk dat we, als je het per inwoner of per oppervlakte van Nederland berekent, wij wereldwijd het meest efficiënt kippen slachten. Kijk zelf maar in de gegevens van het CBS, daar staat het.”

“Het ging vorig jaar om meer dan zeshonderd miljoen kippen in totaal. Als we er voor het gemak van uitgaan dat er 16 uur op een dag geslacht wordt, 6 dagen per week, dan kom je uit op een onvoorstelbaar aantal dodingen van meer dan 124.000 per uur, tijdens werktijden. Bijna 35 per seconde. En dat in slechts zo’n 16 slachterijen!”

Om een idee te geven staat hieronder een teller die met de juiste snelheid het aantal slachtingen in Nederland toont, tijdens werktijden. Deze is gebaseerd op de getallen van het CBS en de aanname van 16u per dag, 6 dagen in de week slachten. (*)

[powr-countdown-timer id=27a925cb_1535613474919]

Eerlijk is eerlijk, zelfs bij de redactie kunnen we ons niets wezenlijks voorstellen bij deze cijfers. “Dat is het mooie”, zegt Te Brakel. “Het voortraject onttrekt zich netjes aan het zicht. Pas op het bord merkt de consument welk kwaliteitsproduct mooie sier maakt. En dat voor miljoenen mensen, die elke dag weer een lekker stukje kip kunnen nuttigen. Daar gaat het ons om.”

De Sandaal wenst NEPLUVI veel succes met het behalen van een plaats in het recordboek.

 


* Opmerking: het totale aantal kan men negeren, omdat de snelheid slaat op die tijdens werkuren, terwijl deze teller 24u per dag doorloopt. De snelheid tijdens werktijden die we zien, klopt dus wel!

 

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.