Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

In dit Groningse dorpje sterven inwoners het jongst

Het gehucht Deurnerwolde in de provincie Groningen heeft een bijzondere eigenschap: de gemiddelde leeftijd waarop men sterft, is het laagste van heel Nederland. Ligt het aan het grote tabaksgebruik, de enorme consumptie van gemaksvoedsel of stress door aardbevingen? Drie maanden zocht een team van wetenschappers naar het geheim van het sterven op jonge leeftijd.

Het centrum van Deurnerwolde (bron: Stop and Stare)

Bewoners van Deurnerwolde sterven vaak zo’n 20 jaar jonger dan gemiddeld in Nederland het geval is: een record. Wetenschappers van de Rijksuniversiteit Groningen concludeerden dat inwoners uit de omgeving van Deurnerwolde bijzonder vaak slechte longen hebben. Er wordt dan ook buitengewoon veel gerookt. Ongeveer 8 op de 10 inwoners van 14 jaar en ouder steekt dagelijks meerdere sigaretten op. Ook vond men in de lucht zeer verhoogde waarden van fijnstofresten van de energiecentrale in de Eemshaven, die nog op steenkool draait.

“We vermoeden dat er zo veel gerookt wordt door stress vanwege de bijzonder hoge werkloosheid. Ook lijdt het dorp onder de aardbevingsellende: 18% van de huizen zal binnen een jaar gesloopt moeten worden, terwijl de versterking van veel andere huizen op zich laat wachten“, aldus onderzoeker dr. Ruurd Peesplicht. “De huizenprijzen zijn vaak zo gezakt dat men bijna niet fatsoenlijk weg kan. In onze interviews kwamen deze oorzaken als nummers één en twee uit de bus.”

Bloedwaarden die gemeten zijn, kwamen vaak overeen met die van gemiddelde Nederlanders die soms tot zeker 30 jaar ouder zijn. Aderen zijn 56% meer dichtgeslibd op vergelijkbare leeftijd, terwijl zwaarlijvigheid bij 97% van de inwoners voorkomt. De nog ergere variant morbide obesitas komt zelfs voor bij 3 op de 5 inwoners.

Een door aardbevingen aangetast huis in het dorp (bron: Pxhere)

“We zien een groot verloop onder snackbareigenaren. Hun handel loopt weliswaar zeer goed, maar zij zijn ook slachtoffer van hun eigen succes. Ze roken net zoveel als de gemiddelde Deurnerwolder, en de enige lichaamsbeweging die ze krijgen, is het op en neer bewegen van het frituurmandje”, stelt Peesplicht met een lach. “Bij wijze van spreken, dan, maar tóch.” De dorpelingen eten vaak frikandellen van varkens die in Noord-Brabant gefokt en geslacht worden, naast met pesticiden en fijnstof besmette groenten en fruit uit eigen tuin.

Een bekende levensverlenger is erotiek. Peesplicht: “Hier scoort men lager dan gemiddeld, althans als de inwoners de waarheid spraken tijdens onze interviews. Het aantal geboren kinderen is namelijk bovengemiddeld, terwijl aandoeningen die verbonden zijn aan inteelt, welig tieren.”

Verdere oorzaken zijn ongelukken in het verkeer en geweldsdelicten. Vorig jaar kwam 4% van de bevolking om door moord en doodslag. “Dat was zelfs binnen Deurnerwolde een record, overigens, en hopelijk een uitzondering”, zegt de onderzoeker.

Peesplicht besluit: “Dit is een recordsituatie. De oorzaken die we kennen vinden we allemaal, maar dan in veelvoud. Wat mij betreft kan het dorp gaan voor een notitie in het Guinness Book of Records. Niet voor de wereldwijde uitgave, want door geweld en honger geplaagde dorpen in noordelijk Burundi behalen veel lagere scores, natuurlijk. Maar op Nederlandse schaal is dit een unicum.”

 

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.