Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Zigeuners geven tips voor zwervend bestaan

Eén van de grootste kranten ter wereld, USA Today, vroeg zich gisteren af of inwoners van de VS zich niet beter moeten voorbereiden op een nomadisch bestaan. Het antwoord daarop luidt kort gezegd: ja. Het departement van Homeland Security is recent in contact getreden met leden van de internationale zigeunergemeenschap om tips en ervaringen te verzamelen. De Sandaal presenteert alvast de belangrijkste tips, omdat ook Nederland met vergelijkbare problemen kampt.

Marty Bahamonde, baas bij Homeland Security in de VS, twitterde deze kaart en zei in zijn 25-jarige loopbaan nog nooit zo’n ernstig beeld te hebben gezien. Orkaan Florence is slechts één van vele (bron: Marty Bahamonde/Twitter)

Vorig jaar telde de VS ongeveer 325 miljoen inwoners, waarvan ongeveer 1 miljoen geëvacueerd zal worden. Dat is vanwege de aanstormende orkaan Florence.

Ongeveer 0,3% van de bevolking wordt dus tijdelijk verplaatst. De kans dat men als Amerikaan verplaatst wordt is dus klein, maar toch is er een miljoen ‘even weg’. De verwachting is dat deze aantallen en de frequentie sterk toe zullen nemen.

Want dit is pas het begin. Door de mens veroorzaakte (klimaat)vervuiling en uitputting van natuurlijke hulpbronnen maakt de leefbaarheid van de Verenigde Staten er niet beter op.

We zien steeds meer hittegolven, natuurbranden, overstromingen, vulkaanuitbarstingen en dan nu het agressieve begin van het orkaanseizoen – met alle gevolgen van dien, waaronder honger en geweld. Ook in Nederland kennen we vergelijkbare voorbeelden van toenemend natuurgeweld.

Django Rudari, woordvoerder van de Westoverledingse Zigeunerbond, gaf De Sandaal reeds de volgende tips voor een zwervend bestaan. Deze zijn algemeen bruikbaar, dus zeker ook voor Nederlanders mooi meegenomen. Doe er je voordeel mee!

Een typisch nomadisch gezin in Lapland rond 1900 (bron: Library of Congress’s Prints and Photographs division)
  • Train je geheugen. Achteruitkijken is niet onze beste eigenschap. We vergeten veel. Maar het is nodig om te leren van het verleden. Overstromingen, hittegolven en een gebrek aan voedsel: het zijn geen nieuwigheden. Dat geldt gelukkig ook voor het zwervend bestaan: de mens heeft in alle tijden nomadisch geleefd.
  • Kijk vooruit. Kijk je achteruit, dan zie je steeds meer verschijnselen die veel voortkomen uit onduurzaam gedrag. Kijk je vooruit met deze kennis, dan weet je steeds beter wat je te wachten staat. Anticipeer en wees op tijd weg!
  • Verander continu. Dit is niet alleen hippe managementtaal, maar als we blijven doen wat we altijd al deden, worden we een keer overstroomd, opgezogen in een orkaan of bedolven bij een aardbeving.
  • Haal je informatie uit verschillende bronnen. Ben je fan van de Volkskrant, lees dan ook eens De Telegraaf. Hetzelfde geldt voor TV en websites. Een eenzijdig verhaal brengt je niet verder en bereidt je niet voor op de realiteit.
  • Wees jezelf.  Dit wordt vaak gevolgd door: ‘want er zijn al genoeg anderen’. Dat klopt: de meeste mensen leven in een kolonie, waar het woord ‘kloon’ vandaan komt. Dit heeft weliswaar voordelen, maar wees je bewust van je plek, bepaal zelf je positie, die vooral ‘ahead of the curve’ moet zijn (wees dus een voorloper, geen volger).
  • Wees realistisch. Dat is vaak: pessimistisch. Verwacht dus het ergste, want het beste recept voor geluk is: heb weinig positieve verwachtingen. Het is al erg genoeg, en als je daarbij ook nog ongelukkig wordt, nemen je kansen op overleving hard af.
  • Tot slot een wat meer filosofische tip, die iedereen voor zichzelf moet zien te concretiseren: heb altijd een knapzak met proviand voor drie dagen klaar. Liefst in combinatie met een lichtgewicht tent, knijpkat en warme, regenbestendige kleding.

 

Eén reactie

  1. […] In deze hippe minidocu van slechts één minuut vertelt legende Sir David Attenborough over de sywert (wetenschappelijke naam Sywertus fraudatus). Deze vogel kom je liever niet al te vaak tegen. Dat gebeurt in de praktijk gelukkig ook niet vaak; wellicht leidt de sywert een nomadisch bestaan. […]

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.