Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Ontsnapte luiaards veroorzaken commotie in Zuid-Limburg

Al enige weken wordt in Zuid-Limburg overlast veroorzaakt door enkele luiaards, die wellicht zijn ontsnapt of uitgezet door een onbekende ‘grappenmaker’. Zo heeft de dierenambulance Zuid-Limburg gisteravond rond 23.00 uur weer een luiaard gevangen.

Een luiaard met de typisch venijnige blik en levensgevaarlijke klauwen (bron: Jorge Salas/International Expeditions)

Volgens Traag Palijn van de dierenambulance Sint Hoeben aan de Geul is het niet zeker of het dezelfde luiaard is die vorige week een schipper vanaf de walkant heeft toegelachen in Maastricht. Matroos Fred wilde de luiaard wegjagen omdat hij probeerde aan boord te springen van MS De Kleine Freek, maar het schip voer te snel om deze poging te laten lukken. “Dit kan zomaar een andere luiaard zijn. Zijn lach was wel dezelfde als die in Vijlen.”

Palijn vertelt hoe hij de luiaard heeft gevangen: “We kregen maandag een melding binnen dat er een luiaard in een schuur van het klooster in Sint Arelsbergen lag te slapen. Kennelijk had hij daarvoor een van de vingerdieren (aye-aye) opgegeten.” De dierenambulance snelde eropaf en wist de luiaard met een neusstrop te vangen. Hiermee werd hij naar buiten gesleept en overmeesterd.

Een vingerdier of aye-aye, prooi van één van de luiaards (bron: nomissimon)

De luiaard zit nu vast op het politiebureau van Klein Terziet en wacht op zijn nieuwe bestemming. Echter: er is weinig vraag naar. Palijn: “Het gaat goed met hem. Hij heeft de gehele aye-aye, inclusief aorta en gelaat, opgegeten – dus zijn buik zit goed vol.” Waar hij naartoe gaat is nog even afwachten. De tijd verdrijft hij met kleine verstelwerkzaamheden, alsmede het vullen van artisanale appelstrooppotten.

“De politie wil hem niet houden, hoewel het werktempo de dienders erg goed bevalt. Weer in de natuur uitzetten heeft geen zin, dan moeten we hem straks opnieuw vangen”, aldus Palijn. “Deze dieren bewegen ongeveer 2 meter per uur en ze hebben een geweldige schutkleur, dus vind zo’n luiaard maar eens terug. Tegen die tijd heeft het beest het nodige kattenkwaad alweer uitgehaald, zoals we intussen weten.”

Er komen nog steeds meldingen over luiaards binnen bij de dierenambulance. Er lopen dus nog zeker een paar rond in de omgeving van Maastricht. De vangkooi die vorige week werd uitgezet bij Tjitske den Hartog uit Teuven (de vrouw was in haar onderlichaam gebeten) is inmiddels weer opgehaald door de dierenambulance van Montzen – Neu-Moresnet. Deze zal waarschijnlijk herplaatst worden; gedacht wordt aan de werkkamer van burgemeester Wil Houben van Voerendaal.

Er is nog steeds geen spoor van de eigenaar (of uitzetter) van de dieren. Justitie heeft weinig aanknopingspunten. Tips kunt u richten aan de politie van Maastricht. Treft u zelf een luiaard aan, houd vooral afstand en bel zo spoedig mogelijk met de Dierenambulance in uw omgeving, of eventueel met de politie.

 

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.