Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Turbineterrorist: “Vechten tegen windmolens letterlijk nemen”

De Sandaal spoorde een zogenaamde turbineterrorist op naar aanleiding van berichten in de media over terreur tegen windmolens. Wie zijn ze, wat doen ze en welk doel heeft deze groep mensen die meer dan alleen protesteren tegen windenergie? Een verslag met uitspraken van deze verontruste Nederlander, die vanzelfsprekend anoniem wenst te blijven.

Door ongeluk brandende windmolen (bron: AP/DailyMail)

“Windmolens? Vreselijke dingen. En ze worden steeds hoger. Een ashoogte van honderd meter? Het kan tegenwoordig. Zo’n molen is maar zo 150 meter hoog. De hoogste nu zelfs 200 meter. Een doodsrotor die alles wat aan gevogelte in z’n buurt komt, vermaalt tot kleine stukjes. Maar ook vliegtuigen mogen in bepaalde gevallen wel oppassen.

Op zee zouden ze beter zijn. Daar zijn misschien minder vogels, maar het zeeleven wordt natuurlijk verstoord. En schepen moeten er maar rekening mee houden.

En dan het uiterlijk. Hoe hoger, hoe beter zichtbaar natuurlijk. Met de rondingen van moeder aarde moet je wel een heel eind reizen om je te onttrekken aan die gedrochten. Je ontkomt er niet meer aan.

Ooit een zonsondergang op het strand gezien, met twintig turbines voor je neus? Van een fijnzinnig gevoel voor romantiek hoeven we windmolenbouwers niet te betichten. Daarvoor kunnen we gelukkig nog in Kinderdijk terecht.

Not in my backyard, heette dat vroeger. Nee, dank je de koekoek. Wij zeggen met de huidige omvang liever: not in my country. Deze horizonvervuiling is totaal niet te vergelijken met onze molens van honderden jaren oud. Die hadden nog iets gezelligs. De gezelligheid heeft het land allang verlaten.

Offshore windmolenpark – een ‘mooi’ uitzicht? (bron: ANP/Volkskrant)

Het geluid. Mensen worden er ziek van als ze in de buurt zijn. Het continue gezwiep, gezoef. Wist je dat ze in sommige gevangenissen mensen blootstellen aan continue, repeterende geluiden? Marteling dus, dat is het. Niet meer en niet minder.

Dat moet je niet willen in een beschaafd land. Een gemartelde boer verdient misschien goed geld met deze windhandel, maar uiteindelijk wordt ie ziek. En een zieke boer verbouwt geen voedsel. Wij zijn wel voor zelfvoorziening. En die komt daarmee in gevaar.

Over beschaving gesproken: enig idee hoeveel subsidie windmolens vangen? Miljarden. De uitspraak dat windmolens op subsidie draaien, is natuurlijk niet uit de lucht gegrepen. Zelfs vandaag kan vrijwel geen windmolen zonder subsidie. Het volk betaalt, de boeren die vaak al stinkend rijk zijn, worden nog rijker.

Wat het leuke is? Als de subsidiepot leeg is, worden windmolens gewoon weer afgebroken. Over duurzaamheid gesproken! Een gotspe noemen we dat. We laten het allemaal toe.

En dan kunnen die bakbeesten wel redelijk veilig zijn; hoe meer het er worden, hoe groter toch de kans dat er inderdaad serieus iets misgaat. We kennen ze goed, de beelden van brandende of exploderende windmolens.

Je zult er maar naast wonen. Steeds meer mensen wonen er gedwóngen naast. Met gefingeerde inspraakprocedures wordt die rommel er gewoon doorheen geduwd. Zoals met bijna alles tegenwoordig in onze nepdemocratie. Dit is de zoveelste samenzwering tussen industrie en overheid, waar je als burger niet tussen komt.

Moeten we alles maar slikken? Nee. Wat wij als turbineterroristen willen? Alternatieven, natuurlijk. Schone alternatieven, meer decentraal, daar zijn we het wel over eens. Iedereen zou zo goed mogelijk voor z’n eigen energie moeten kunnen zorgen. En met de toename van terreurdreiging moet je risico’s spreiden.

Aardwarmte van klein naar groot (bron: Visser & Smit Hanab)

Helemaal voor onszelf zorgen, dat is in Nederland vrijwel onmogelijk omdat we zo dichtbevolkt zijn. Maar laten we toch eerst in zonne-energie investeren. Panelen vervuilen de horizon niet, bewegen niet, maken geen herrie en verhakselen geen vogels. En tegenwoordig zijn ze prachtig in te passen in de bebouwing.

Inderdaad, het is ons bekend dat zonne-energie lang niet alles brengt wat we nodig hebben aan energie. Denk vooral aan de zware industrie. Of de winter. Wij steunen wel bronnen die dag en nacht betrouwbaar zijn. Bijvoorbeeld aardwarmte, getijdenenergie en mini-kerncentrales.

Dat laatste is het streven naar een zeer kleine kernreactor die men in de achtertuin kwijt kan, of eventueel zelfs ingebouwd in het eigen huis. De ontwikkelingen zijn er. Zo’n apparaat zorgt voor 40 jaar zekere energie in je huis.

En aardwarmte bestaat natuurlijk al. Iets grootschaliger en efficiënter mag nog wel, wat ons betreft. Want hoe dieper je gaat, hoe heter het wordt. Hetzelfde geldt voor getijdestroom.

In elk geval doe we alles om een eind te maken aan de schrikbewindmolens die ons land meer en meer teisteren. Al met al snappen we ook dat het niet alleen figuurlijk ‘vechten tegen windmolens’ is, want daar lijkt het nu vaak op. Dat moet letterlijk, want met een protestje hier en een inspraakje daar komen we er niet.

Nederland moet tot inkeer komen. Dus als er binnenkort weer één spontaan afbrandt, weet dan dat het misschien geen toeval was. Of dat er iets ontploft. En tot slot, ik spreek inderdaad over we. We zijn met velen. Links, rechts, hoog en laag opgeleid, zeer divers. Weet dat en verwacht ons.”

 

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.