Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Politici tonen dagelijks toneel aan duizenden scholieren

Een gesponsorde Tweede Kamer (bron: ANP/De Sandaal)

Scholieren moeten beter leren hoe de democratie in Nederland niet werkt. Daarom is er door minister Van Engelshoven tijd en geld beschikbaar gesteld om duizenden scholieren live te laten zien hoe politici in de Tweede Kamer hun dagelijkse toneel opvoeren.

“Onze eerste doelstelling is de leerlingen kennis te laten maken met de democratische illusie”, zegt Van Engelshoven. “Er zijn genoeg voorbeelden geweest de afgelopen jaren. Denk aan de afschaffing van het raadgevend referendum. Dit was toch een stapje omlaag op de democratische ladder.

De aardgaskwestie in Groningen: een kwestie van pappen en nathouden, terwijl de grootgrutters Shell/Exxon de nodige miljarden kunnen blijven verdienen. Maar helemaal heeft onlangs het drama rond de afschaffing van de dividendbelasting de nodige ogen geopend.

De begroting is weer rond – Tom Janssen in Trouw (bron: Tom Janssen).

Het lijkt ons dan ook het beste dat we openheid van zaken geven. We leven in een land waar je mag zijn wie je bent, mits je je netjes 40 uur per week opoffert. Je mag geloven wat je wil, als het niet uitzonderlijk of middeleeuws is. En we komen democratisch tot besluiten, zolang het grootkapitaal hiermee akkoord is. Dit zijn gedeelde waarden waar we trots op zijn.”

Minister Ollongren van Binnenlandse Zaken vult aan: “Mensen worden niet als democraten geboren, en sterven al helemaal niet als democraten. Wij zijn van nature egoïstisch. Dat er nog steeds burgers zijn die wel in de democratie geloven, dat mag.

Maar we willen de komende generatie opvoeden met een oprechte voorstelling van zaken. Vandaar dat we nu jonge mensen, in hun zeer ontvankelijke periode op school, laten zien hoe we dagelijks de schijn ophouden. Eerlijk duurt immers het langst.”

 

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.