Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Nederlandse democratie wordt transparant gerestaureerd

De Nederlandse democratie zal vanaf zomer 2019 gerestaureerd worden in de Regentenkamer te Den Haag. Dit heeft vanochtend Zijne Majesteit de Koning in zijn hoedanigheid van beschermer van de Nederlandse democratie bekendgemaakt. De bevolking kan de vorderingen live volgen via internet of televisie.

Schilderij ‘Hoeder van de democratie’ (bron: uit het werk van  M.C. Escher)

“Op die manier wordt de teloorgang van de democratie voorkomen, maar zal integendeel de kwaliteit van onze volksheerschappij substantieel verbeterd worden”, aldus de Koning in een verklaring. Hij verwacht dat reeds tijdens de restauratie veel interessante details aan het licht zullen komen, die het volk zeker tientallen jaren uit het oog had verloren.

In 1848 was de democratie in Nederland een feit. De staatsvorm werd toen in bruikleen gegeven door Griekenland, dat de democratie uitvond reeds rond de vijfde eeuw voor Christus.
De democratie is weliswaar nog herkenbaar in ons land, maar lijkt onder invloed van grootkapitaal steeds meer plaats te maken voor andere staatsvormen.

De meest genoemde zijn: aristocratie, plutocratie, kleptocratie en gerontocratie. Welke staatsvorm momenteel aan kop gaat is onduidelijk: politicologen verschillen hierover zeer van mening, al is men eensgezind over het feit dat de democratie zonder restauratie geen lang leven meer beschoren zal zijn.

Onderzoeker Maurice de Hond concludeerde recent na het nieuws dat de dividendbelasting zou worden afgeschaft, dat alle vier staatsvormen nu ongeveer even sterk herkend worden, terwijl de democratie maar ook concurrenten als de technocratie en meritocratie verder op achterstand zijn gekomen.

Volgens sommigen aan de leiding: plutocratie (bron: Peasants for Plutocracy)

De laatste restauratie van de democratie vond plaats in 2012, toen het Reglement van Orde werd aangepast, zodanig dat de Koning nog nauwelijks invloed kon uitoefenen op de vorming van een kabinet. Wat vindt Zijne Majesteit zelf van de lichtere rol van de Koning bij kabinetsformaties?

“Hoe kunnen hoeders der democratie ooit méér zijn dan neutrale toeschouwers en adviseurs van subtiel afgewogen belangen? We stemmen zelf ook niet, puur om Onze neutraliteit te benadrukken. Maar omdat We natuurlijk toch voorkeuren hebben, is het een goede stap geweest dat Onze rol gemarginaliseerd werd in 2012.”

De restauratie zal achter een glazen wand in de Regentenkamer plaatsvinden onder wisselende leiding van diverse Kamerleden, van zowel coalitie- als oppositiepartijen. Burgers kunnen via drie webcams op de site van de Rijksoverheid live de vorderingen volgen, waarbij Philip Freriks elke werkdag om 19:00u samenvattingen en interviews laat zien op NPO1.

RTL heeft al aangegeven bezwaar te zullen aantekenen tegen de uitzendingen, omdat die volgens de commerciële omroep “door Algemene Zaken onderhands aan NTR zijn gegund”. Naar verwachting zal de restauratie medio 2022 afgerond zijn; tijd genoeg voor RTL om eventueel naar de rechter te stappen.

 

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.