Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Groningse smulpapen komen met nieuw type eierbal

Het succes van de Groningse eierbal heeft een nieuwe variant opgeleverd: de duizendjarige eierbal. Snackgenootschap De Hete Happers uit Termunten is enkele maanden aan het experimenteren geweest en heeft de definitieve receptuur opgeleverd voor grootschalige bereiding en verspreiding. Bast de Wiljes van de vereniging vertelt.

Twee losse ‘duizendjarige’ eieren (bron: youtube)

“Eerst wilden we iets maken wat erop lijkt. Andere accenten, een iets andere smaak. Een scherpe eierbal bleek al op de markt te zijn, namelijk de feierbal die je bijvoorbeeld bij Friet van Piet kunt eten.

Daarna dacht een grappenmaker aan de zaadbal, die bedekt zou worden met negerzaad, wat een soort superfood is. Maar dat vond de meerderheid te flauw én te onduidelijk.

Tot één van onze Chinese leden, Ping Chen, kwam met het bijzondere voorstel om een Duizendjarige Eierbal te maken. Wow, dat klonk direct veelbelovend.

De Duizendjarige Eierbal (bron: De Hete Happers )

Deze bal zou gevuld worden met een Chinese vinding, namelijk het duizendjarige ei. Dat is een eendenei dat ongeveer drie maanden heeft moeten trekken in een mengsel van houtskool en ongebluste kalk.

De kleur van het eigeel wordt groenzwart en het wit wordt viesgeel half doorschijnend. Het ziet er dus minder aantrekkelijk uit, maar de smaak maakt alles goed. Zoutig en met een zeer krachtig aroma, waarvan een vleugje ammoniak.

De salpicon is bijna gelijk gebleven aan die van de bekende Groningse eierbal, dus gebaseerd op vegetarische bouillon met kerrie aangevuld met enkele Chinese specerijen”, aldus De Wiljes.

Wanneer de consument duizendjarige eierballen in cafetaria’s en Chinese restaurants zal vinden, wordt binnenkort door het genootschap bekendgemaakt.

 

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.