Na protesten van Geert Wilders tegen het Suikerfeest op scholen en ‘racistische’ koemelk krijgt de leider van de PVV steun van het Voedingscentrum: “Niet omdat we nationalistisch zijn, maar omdat het onze taak is Nederland te voorzien van wetenschappelijke en onafhankelijke informatie over een gezonde, veilige en meer duurzame voedselkeuze.”

Dit stelt voorlichter Fokko Loorbach van het Voedingscentrum. “Natuurlijk lichten we iedereen voor, dus inclusief mannen, MBO’ers, islamisten, ambtenaren, katholieken, klimaatontkenners, het maakt ons echt niet uit. Discrimineren doen we dus niet, dat ligt niet op het vlak van onze interesses. Ons belang is voeding en gezondheid”, aldus Loorbach.
“En dan moeten we concluderen dat een school die het Paasontbijt vervangt door het Suikerfeest, geen goede stap is. Weliswaar beweren we dat suiker geen verslavend middel is, maar gezond kunnen we het in de hoeveelheden van een gemiddeld Suikerfeest niet noemen.
Integendeel, suiker vormt dan een aanslag op onze alvleesklier en op ons gebit. Onder jongeren treffen we helaas niet voor niets steeds meer diabetes aan. Onze conclusie: als men dan toch wil kiezen voor een feest op school, dan raden we absoluut het koolhydraatarmere Paasfeest aan.”
Geert Wilders heeft intussen nogmaals gereageerd en stelde dat het Suikerfeest voor moslims moet blijven, graag ook in Nederland: “Liever een moslim dan een Nederlander met diabetes. In ons land is de kans dat je sterft aan suikerziekte ongeveer 1 op 43. Dat is helemaal niet slecht.”

Verder was er kritiek op de uitspraak van PETA, dat (drinken van) koemelk racistisch is. Loorbach gaat verder: “Bij het Voedingscentrum hebben we weinig aan zo’n uitspraak. We kijken primair naar de gezondheidseffecten. Die zijn in het algemeen gunstig. Hooguit vallen enkele negatieve opmerkingen te maken over dierenwelzijn en duurzaamheid.
Maar het klinkt wat kinderlijk dat dergelijke groeperingen hier nu mee aan de haal gaan. Elke groepering kan immers besluiten om een bepaald symbool aan zich te koppelen. Daar kan het symbool zelf weinig aan doen, toch? Vervolgens hoeven alle goedwillende gebruikers van dat symbool niet te lijden onder de symbolisering door die al dan niet extremistische groepering.
Tot slot is het zo dat bepaalde rassen, typisch Afrikaanse en Aziatische, een intolerante houding laten zien tegenover lactose. En dán, maar alleen dán, zeg ik: eigen schuld dat koemelk met een koekje van eigen deeg reageert. Dat kun je racistisch noemen. En vandaar onze conclusie: tolereer je melk, dan tolereert de melk jou meestal ook wel.”
Be First to Comment