Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Pepernotenspecialist komt na kritiek met Superfoodnoten

Eén van onze nationale zonden was de afgelopen dagen negatief in het nieuws: de ‘pepernoten met authentieke VOC-kruiden’ kunnen niet langer door de beugel. De Pepernotenfabriek van Van Delft wijst resoluut alle kritiek van de hand. Bovendien komt de succesvolle bakker zeer binnenkort ook met superfoodnoten en wordt het assortiment verrijkt met meer dan tien smaken.

“Natuurlijk moest het íemand een keer opvallen”, aldus Peter van Delft van de Pepernotenfabriek. “De zoveelste roep om aandacht, net als bij de zwartepietendiscussie, het wordt een beetje voorspelbaar intussen.

De gewraakte kruidnoten met authentieke VOC-kruiden (bron: de Pepernotenfabriek)

Alsof wij de negatieve elementen uit de VOC-tijd willen doen herleven of aanprijzen. Wat een onzin. Natuurlijk zijn we tegen de misstanden uit die tijd en nog meer tegen die in ónze tijd.

De enige verwijzing die wij bedoelen, is het feit dat we in Nederland in dat tijdperk dergelijke specerijen leerden kennen. We gebruiken die exact voor onze pepernoten. Dat anderen ons allerlei andere verwijzingen in de mond leggen, het mag, maar dat ‘cadeautje’ nemen we níet aan.

Zo kun je ook overal wel wat achter zoeken. Waarom kwamen ze eerder niet met kritiek op ons gebruik van oosterse specerijen, waarvoor vandaag de dag talloze arbeiders worden uitgebuit? Dat is trouwens niet zo, maar zou al een realistischer punt geweest zijn.”

Het gaat erg goed met Van Delfts Pepernotenfabriek. Er zijn momenteel meer dan 50 soorten noten te koop in meer dan 35 unieke winkels en de webwinkel, terwijl de producten ook in menige supermarkt verkrijgbaar zijn.

Kruidnoten met chiazaad (bron: de Pepernotenfabriek)

“Logisch ook”, zegt Van Delft. “De combinatie van vet, zoet en hartig hakt geweldig in op onze smaakpapillen. Je blijft ervan eten, al zou ik niet durven stellen dat we een verslaving in de hand werken. Natuurlijk zeg ik ook: geniet met mate. Pepernoten zijn nu ook weer niet het allergezondste voedsel.

Maar om toch lekker door te kunnen blijven eten, introduceren we binnenkort een reeks superfoodnoten. Dat zijn pepernoten met grote hoeveelheden van een bepaald superfood. Zoals bekend zijn superfoods vaak niet alleen lekker, maar ook enorm gezond.

Eén van onze productmanagers kwam met het idee, toen hij enkele van onze kokoskruidnoten at. Zoals de naam al doet vermoeden, dit zijn kruidnoten met 2% kokosrasp. Maar kokos, zei hij, dat is toch ook een superfood? Daar kunnen we veel meer mee!

En zo geschiedde. Binnenkort hebben we dus kokosnoten met véél kokos, maar ook spirulinanoten, lijnzaadnoten, boerenkoolnoten, chiazaadnoten, knoflooknoten, cayennepepernoten, cranberrynoten, gembernoten, zalmnoten, negerzaadnoten en uiteraard hennepnoten.

Met name de hartige soorten pepernoten zijn even wennen. Ook de donkergroene boerenkoolnoten doen dikwijls een beroep op ons wantrouwen, maar ik zou zeggen: zet dit voor even aan de kant. Verder verwachten we weinig problemen.

Ons smaakpanel heeft ze alle goedgekeurd en de meeste zien er heerlijk uit, soms zelfs zeer aantrekkelijk, zoals bij de chianoten met hun olijke zaadjes”, besluit Van Delft.

De nieuwe superfoodnoten zullen vanaf november in de (digitale) schappen van de gespecialiseerde pepernotenwinkels te vinden zijn. Bij voldoende succes volgen komend jaar verschillende supermarkten.

 

 

Eén reactie

  1. Haaf ter Wierik Haaf ter Wierik 31 oktober 2018

    Wijzelf in Godlinze treffen nu voorbereidingen voor de suikerbieten-noot. En in Westeremden maakt de familie Toxopeus (“de gezwollen hoofdjes”) elke 5 jaar (2018 ook!) een noot die verwant is aan de waddenmossel. Dus de kenners herkennen direct de zilte afdronk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.