De 71-jarige polypragmasseur en effleuragist Chris Oldewieke uit Den Nul (Salland) ontwikkelde de modernste massagetechnieken en laat met zijn resultaten regelmatig de reguliere geneeskunst ver achter zich. Daar is echter wel een ruime geest en acceptatiegraad voor nodig. Onze reporter op locatie, Zweder van Krieken, ontmoet Oldewieke en vertelt over deze bijzondere masseur.
Ik heb een ontmoeting met Chris Oldewieke in diens massagepraktijk in een afgelegen ex-melkfabriek in Den Nul, midden in de landerijen van Salland, tussen de heidevelden. Hij doet open op mijn geklop: daar staat Chris, gehuld in een lange trui met ellebooglappen, Sallandse muilen en een te kleine roestbruine stuutsiekoorn of tinneroy broek.
Hij geeft mij direct bij binnenkomst een intermitterende knuffel en laat niet meer los. Chris fluistert in mijn oor dat dit een techniek is om de toestand van mijn weefsel te ervaren. Hij vindt dit een prima techniek om mee te beginnen, maar laat mij niet meer los – omdat hij zegt een (lichte) oedeembestrijding bij mij toe te passen.
Na deze intense begroeting komen we in de woonkamer van Chris Oldewieke, in de omgeving door een misverstand ook wel als Arie bekend. Deze kamer is slechts ingericht met een beukenhouten massagetafel, ‘de Luttenbarge’.
Chris vertelt: “Dat wieffien war barre ni’jsgierug wat ik ol zo deed hier”! En verder in het Nederlands: “Mensen schamen zich in deze streek voor het hebben van een burn-out, gespannen schouders en andere masculiene ongemakken. Zich wenden tot de reguliere geneeskunst is hier een groot taboe. Als natuurgenezer had ik al een goed lopende praktijk.
Maar de massage kwam daarbij.
Bij alle behandelingen masseer ik bij mannen de balzak en de penis. Door de grote schaamte en verwarring krijgt de man op de massagetafel een erectie en tijdens een behandeling soms meerdere keren een orgasme. Dat stopt geregeld zelfs niet na zes keer. Hier vinden we de start van het genezingsproces!
De effleurages zijn strijkende bewegingen over de huid met veel druk, waarbij een kortere of langere venijnige streek met een verhoute hagendoorntwijg, ‘de schottezak’, over het lichaam wordt gemaakt, gevolgd door een harde retourstoot. De vaak keiharde opstreek dient zoveel als mogelijk in het hartgebied te worden gemaakt.
Daarbij komt het menigmaal tot kleine verwondingen. Meestal geen probleem, maar is het bloed niet meer te stelpen, dan bel ik de zuster N.C. Boogaerd (“Nekk”) of kruidenier Runhaar even op voor het verbinden. Na afloop ruimt Israëlitisch ex-godsdienstleraar Bram Davidson uit Olst de boel op. Die komt namelijk niet rond van zijn kleine pensioen.”
Reeds 750 Oost-Nederlanders hebben de ondoeltreffende, traditionele massagetechnieken de rug toegedraaid en zijn begonnen aan de methode van Chris, die nu zijn methode ook aan andere masseurs onderwijst. Tenslotte is hij ook niet meer de jongste.
Het moge duidelijk zijn: de methode van Chris Oldewieke verschilt van de traditionele manieren. Hij maakt gebruik van de intuïtie maar ook van de onverbiddelijke kracht van de masseur.
“Bewoners van deze streek vinden het moeilijk als ik hen aanraak. Steevast hoor ik bij de eerste ontmoeting: “Blief van mien af, i-j mag mien wel an de boks kommen, moar alleen at e an den droad hink”. Maar na zo’n 25 behandelingen is het al “Hé swa!”
Om de massage soepeler te laten verlopen gebruik ik castoreum (bevergeil) dat afkomstig is uit de castorklier van de bever. Het bijt niet in de wonden, dat is een groot voordeel. Na een behandeling moet de patiënt een halfuur mindful wandelen hier op de heide en – het werkt geweldig”, sluit de polypragmasseur af.
Tot slot geeft hij mij nog een korte zachte massage, waarna we via de heide een halfuur naar de bushalte wandelen, waar Chris mij afzet. De wereld om me heen glanst. Ik ben niet zomaar een ervaring rijker. Ik bén. Véél meer dan ooit tevoren. En ik kan slechts zeggen: bezoek een keer Chris Oldewieke in Den Nul.
Wees de eerste om reactie te geven