Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

McDonald’s stopt met antibiotica in producten

McDonald’s besloot gisteren geen antibiotica meer toe te voegen aan haar snacks. Pfizer, leverancier van de medicijnen, heeft deze door grondstoffenschaarste duurder moeten maken. De fastfoodgigant wil een scherpe prijs blijven vragen voor haar producten en ziet zich genoodzaakt te stoppen met de toevoegingen. Het Ministerie van Volksgezondheid is minder te spreken over het besluit.

McDonald’s als verstrekker van medicijnen (bron: De Sandaal)

McDonald’s stopt per direct met het toevoegen van verschillende antibiotica aan onder andere Big Mac en hamburger. De gezondheidsverbeterende effecten van deze snacks nemen daardoor af.

Dit gevolg is des te schrijnender omdat McDonald’s bekendstaat als restaurant voor de man met de kleinere beurs, die al het nodige heeft moeten inleveren de afgelopen jaren.

Nu kan Jan Benedenmodaal ook op zijn gezondheid inleveren, want hij zal zelf zijn antibiotica weer moeten inslaan. En juist gezien inkoopvoordelen van een bedrijf als McDonald’s en stijgende lasten voor armere medelanders, is de vraag of dit gaat gebeuren.

Minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge reageerde teleurgesteld: “Een bedrijf als McDonald’s, met een sterk sociaal hart, zou moeten proberen om die rol vast te houden. Zorg voor de zwakkeren is in deze tijd een steeds belangrijkere functie, nu de overheid deze taak langzaam maar zeker afbouwt.”


McDonald’s is één van de grootste rundvleesverwerkers ter wereld. Echter, iedereen kan tegenwoordig eenvoudig een runderslachtinstallatie met rustgevende muziek aanschaffen: leverancier EME Machinery verkoopt ze (bron: EME)

“We kunnen de voedselbanken geen antibiotica laten verstrekken en de zorgverzekeraars willen er steeds minder aan. Die moeten ook op de kleintjes letten. Ik ga volgende week om de tafel met Manu Steijnaert, directeur van McDonald’s Nederland, om te onderzoeken of we toch nog iets voor elkaar kunnen betekenen”, aldus de minister.

De wijziging werd wisselend ontvangen op de beurzen, waar een stijgende koers van onder andere Pfizer te zien was, even na de bekendmaking van het nieuws door McDonald’s. De koers van de laatste daalde juist 2,8%.

Concurrent Kentucky Fried Chicken heeft aangegeven gewoon antibiotica te blijven toedienen aan haar producten. KFC heeft een contract met farmareus Bayer, die de prijzen vooralsnog niet verhoogt. De koers van KFC steeg licht.

 

Wees de eerste om reactie te geven

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.