Press "Enter" to skip to content

Oebele Draaisma als consulterend varkensboer aan de slag

Consultant, auteur en tegenwoordig ook kringloopboer Oebele Draaisma is terug van weggeweest. Na het geflopte boek Ik ben een klootzak – net als jij, verdween de alleskunner onder de radar en begon aan een nieuw project: er is een nieuw boek in de maak, terwijl Draaisma ook weer mensen zal begeleiden in hun zelfontplooiing, voornamelijk via de nieuwe boerderij. De Sandaal doet verslag.

“Achter de kern van mijn vorige boek sta ik nog vierkant; de klootzak staat onverminderd fier overeind. Met de stijl sloeg ik achteraf gezien de plank enigszins mis. Je mag gerust weten dat ik door de flop in een diep dal terechtkwam. Er was veel verdriet en een gevoel van falen. Soms lag ik een volledige dag in bed. Ik schilderde zelfportretten waarin ik leegte, chaos en verdriet verbeeldde.

Zelfportret met verdriet en leegte (bron: Oebele Draaisma)

Tot mij plots een gedachte binnenviel: Draaisma, wat ben jij een slappe zak. Waar is de leider in je, de mán, de klootzak, die de toon zet? Die de verantwoordelijkheid voor zijn lot pakt, die zijn verhaal schrijft? Ik las enkele paragrafen uit mijn boek en voelde me sterk aangesproken… als een kleine jongen bijna.

Eén van mijn inspiratoren, Jordan Peterson, publiceerde enkele maanden geleden ook een boek waarin ik vanuit mijn dal begon te lezen. Ik volg hem al enige jaren. Zoals Peterson ook stelt: mannen geven structuur aan chaos. De chaos had mij echter bij de lurven en ik moest haar keihard terugpakken. Zo voelde dat ook.

Wat afgelopen zomer echter ook het nieuws haalde, is dat Peterson overgestapt is op een bijna 100% carnivoor dieet. Verdikkie, dat had ik ook geregeld al gezegd: echte mannen eten graag vlees. Ik ben ogenblikkelijk naar de dichtstbijzijnde lokale slager gereden en heb daar 25 kilo eerlijk vlees ingeslagen. Ik ben soms impulsief en wil zoiets dan direct proberen.

Na enkele dagen voelde ik me als herboren. En toen wist ik het zeker: ik zat weer op het goede spoor. Een lang verhaal kort: mijn vrouw Annet en ik hebben een boerderij in Friesland gekocht en zijn daar een organische varkenshouderij begonnen: De Fyftich Bargen. We hebben namelijk vijftig varkens.

Al het voer is afkomstig van erf en omgeving. En alles wat zij aan mest produceren, gaat in de kringloop terug naar erf en omgeving. Structuur en evenwicht dus, daar gaat het om, in onszelf en in onze omgeving. Mooie bijkomstigheid is dat de beesten een enorm fijn leven leiden en dat hun vlees van topkwaliteit is.

We hebben er een bed and breakfast en cursusruimte bij. Mensen kunnen overnachten, mensen kunnen cursussen volgen bij ons, mensen kunnen vrijwillig meewerken en zelfs slachten, tenminste als ze dat willen. Dat zijn er overigens nog niet zo veel. Ik doe het zelf intussen wel. Want de slappe zak haalt zijn bio-industriële vlees in de supermarkt, terwijl de klootzak zijn eigen boontjes dopt.

Ik ben intussen ver gevorderd met het schrijven van mijn volgende boek, Varkensboer voor altijd. Goddank zien we op de voorkant weer een krachtige Oebele. Daarin leg ik mijn laatste inzichten in detail uit: hoe we de aarde en onszelf nu met eenzijdig beleid naar de kloten helpen. Dat we van lineair naar cyclisch moeten.

Daarnaast ook: dat het prima is, zelfs een kosmische voorwaarde voor een gezond leven, om af en toe het beest in ons toe te laten. Dat moet je vanzelfsprekend niet alleen metafysisch zien, maar ook voedingskundig.

Ik daag mensen uit om meer – gezond, dus biologisch, uit de eigen omgeving – vlees te eten. Eventueel ook zelf te slachten. Weet waar je mee bezig bent! Je moet dan niet vies zijn van een beetje bloed. Of sentiment! Want je neemt leven, om je eigen leven te behouden. Daar vloeit ook regelmatig een traan bij.”

Voorlopige weergave van het binnenkort uit te geven boek van Oebele Draaisma (bron: Kaalslag)

Zijn vrouw Annet zegt: “Hij heeft intussen wel een beetje een pens gekregen, maar ik sta nog steeds achter zijn plannen. Zijn crisis werd onvermijdelijk onze crisis. Deze heeft ons uiteindelijk juist dichter bij elkaar gebracht. Ik voel me in elk geval meer thuis dan hiervoor in Drenthe.”

Het valt op dat Draaisma zelf vrijwel niet meer is te vinden op de sociale media. “Dat klopt”, reageert hij. “Sociale media, maar sowieso die digitale waanwereldapparaten, houden ons weg uit de echte wereld en dus uit onszelf. Ze vervreemden ons van de werkelijkheid. Ik interacteer de afgelopen weken veel meer met echte mensen. En dieren, dus.”

De meeste omwonenden voelden zich al snel aangesproken door de komst en het verhaal van Draaisma. Een kleine smet was wel de al dan niet aangekondigde buurtbarbecue (‘met talloze varkensvleesvarianten’). Zowel verschillende fans als buurtbewoners spreken hier nog verontwaardigd over.

“Ik gooide slechts een balletje op over een mogelijke buurtbarbecue, maar één of andere Jan Joker op Facebook maakte direct een evenement ervoor, waarvoor omwonenden, maar nog veel meer fans uit het hele land zich opgaven.

Klinkt goed, toch? Nee dus. Er zouden godnondeju bijna 4000 man komen. Het kostte me heel wat moeite om iedereen duidelijk te maken dat het een enorm flauwe grap van een zogenaamde fan was. Op dat moment besloot ik ook dat ik helemaal klaar was met Facebook.

Is het niet vervelend voor de volgers, ook omdat het nieuwe boek zeer binnenkort wordt verwacht? Geïnteresseerden kunnen niet terecht bij een uitgever, omdat Draaisma het in eigen beheer publiceert. Wat als ze vragen of opmerkingen hebben? “Mensen die echt geïnteresseerd zijn, weten mij allang te vinden. Mijn tijd en ruimte zijn beperkt en wie geholpen moet worden, vindt mij beslist”, besluit Draaisma.

Zoals bekend weet De Sandaal rasverteller Oebele Draaisma ook te vinden, wat ook voor een volgend moment zal gelden, als hij weer van zich doet spreken. Zou dat tijdens zijn aanstaande boekpresentatie zijn? Of voor een recensie van zijn nieuwe cursus ‘Eén met het varken – ontdek het beest in jezelf‘? We houden je zoals altijd op de hoogte.

Be First to Comment

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.