Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Dijkhoff (VVD): “kerncentrale in aardbevingsgebied”

Dijkhoff ‘on stage’ (bron: DvhN/Geert Job Sevink)

Klaas Dijkhoff heeft veel Groningers gisteren flink laten schrikken. Hij liet doorschemeren dat er best een kerncentrale in de Eemshaven gebouwd zou kunnen worden. Inderdaad, in aardbevingsgebied. Zijn uitspraken maakten echter deel uit van een voorstelling met humoristische bedoelingen.

Hoeveel kan men in het Nigeria van Nederland nog aan? De afhandeling van aardbevingsschade en de versterkingsoperatie worden gekenmerkt door een combinatie van onwil en incompetentie. Als er al grappen over worden gemaakt, zijn ze doorgaans tegen de regering en NAM/Shell.

Hoe gepast is het dan als in het geteisterde Groningen een prominent politicus als Klaas Dijkhoff tijdens een toneelavond laat vallen dat het denkbaar is dat er een kerncentrale in de Eemshaven gebouwd kan worden?

De aardbevingscontouren zullen hem toch bekend zijn? De volgende kaart van het KNMI geeft een voorspelling voor 2020-2023, al zullen daarna de aardbevingen uiteraard daarna gewoon aanhouden. Overigens gaat het niet alleen om de aardbevingen zelf, maar ook om bodemdaling als gevolg ervan.

Dijkhoff noemde nog als voorwaarde ‘voldoende draagvlak’, wat in deze context extra humoristisch klinkt.

Voorspelling voor 2020-2023 van de hoogste grondversnellingswaarden (PGA) in Groningen, door aardbevingen (bron: KNMI)

Een verzachtende omstandigheid voor Dijkhoff is dat hij met zijn uitspraak preekte voor eigen parochie, namelijk in de neoliberale studentenclub Albertus Magnus. In dergelijke gezelschappen wordt deze vorm van humor doorgaans gewaardeerd.

Het klinkt dan prettiger om in het vervolg deze ‘humor’ binnenskamers te houden. Immers, in elke grap schuilt een kern van waarheid. Voor het publiek zal de grens tussen werkelijkheid en humor ook onduidelijk zijn, gezien de term ‘Stand-up Politics’ en de setting van een toneelvoorstelling.

Empathischer zou het volgens ons zijn geweest om tijdens zo’n cabareteske avond een kerncentrale voor te stellen in Scheveningen: een dagje naar het strand wordt extra spannend, genoeg koelwater aanwezig, deze locatie is dichter bij de meeste afnemers en doet meer recht aan het principe ‘de vervuiler betaalt‘. Haha.

Of zoals een aforisme in de jaren 80 stelde: we hebben een bom nodig die alleen de mensen treft die ‘m willen gebruiken.

Reacties zijn gesloten.