Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Schransen met Janssen: dineren en vaccineren in één

Na het debacle Dansen met Janssen heeft demissionair minister Hugo de Jonge vandaag besloten een alternatief tweesnijdend zwaard in te zetten om de vaccinatiebereidheid te verhogen: Schransen met Janssen. Wat nu weer, vraagt de getergde burger zich af: wel, we mogen uit eten mét gratis vaccinatie.

Zo’n twee weken geleden liep het vrij snel niet goed af met de woordspelige truc Dansen met Janssen, waardoor Nederland op de Europese coronakaart rood kleurde; de eerder grasgroene provincie Groningen werd zelfs het allerdiepste donkerrood. Ook op de RIVM-kaart kan de kleur niet erger. De legenda zegt ons: De situatie is erg slecht. Er zijn extreem veel nieuwe besmettingen. De druk op de zorg is extreem groot.

En inderdaad: de afgelopen week werden in de provincie Groningen maar liefst 600% méér personen in ziekenhuizen opgenomen als gevolg van covid, dan de week ervoor. Het aantal steeg namelijk van exact 1 patiënt naar 7 (bron).

Poster van ‘Schransen met Janssen’ (bron: Ministerie van VWS)

De relatie met het enorme aantal positieve testgevallen is dus gelukkig steeds meer afwezig. We zouden bijna denken dat de nog meest ongevaccineerden (jongeren) van nature goed beschermd zijn én dat de meeste kwetsbaren en ouderen intussen ook goed beschermd zijn, bijvoorbeeld door vaccinatie.

Maar zo snel zijn we niet af van Pfizer, Janssen, AstraZeneca en Moderna. Want intussen heerst ook in de lage landen Delta, een extreem besmettelijke covid-variant die te vuur en te zwaard bestreden moet worden.

En aldus presenteerde Hugo de Jonge vanmiddag met enige haast de opvolger, maar nu met beduidend minder risico: Schransen met  Janssen. Waarom is deze wederom zeer aanlokkelijke actie opgezet?

De Jonge vanmiddag tijdens het persmoment: “De bijeffecten van Dansen met Janssen waren niet gering. Ons land is plotseling niet meer in trek als vakantieland en de horeca zal nóg meer verlies lijden. Nederlanders zijn nauwelijks nog welkom in het buitenland, terwijl ze al een jaar snakken naar een echte vakantie.

Dus mijn adviseurs stelden: we moeten zo snel mogelijk iets organiseren waarbij we allen gebaat zijn. Dus de vakantievierder en de horecaondernemer, waarbij natuurlijk nog steeds de vaccinatiebereidheid wordt vergroot.”

De Jonge: “We kwamen dus op het idee om te Schransen met Janssen. Mijn ministerie heeft werkelijk álle restaurants ingelicht. Het idee is dat men, onder voorwaarde van de coronaregels, voor een vast bedrag, gedurende twee uur, onbeperkt kan dineren.

Tijdens het diner ontvangt elke nog onbeschermde eter die wil, een gratis vaccinatie. Medewerkers van de GGD komen persoonlijk langs bij de eettafels. Dus winst voor de horeca, winst voor de burger die een prachtige en uitzonderlijke avond meemaakt én het uiteindelijke doel van een gevaccineerde bevolking komt weer enkele happen dichterbij.”

De tafelgast kan overigens zelf kiezen voor Janssen of Pfizer. Dit naar aanleiding van een klacht door het ervaren Pfizer-concern bij de Autoriteit Consument en Markt. De Jonge: “Groepsimmuniteit staat hoog op mijn lijstje en dan doet het niet ter zake of het feitelijk een avondje Schransen met Janssen of Wijzer met Pfizer is. We vonden die eerste ook beter in het gehoor liggen.”

Of de horeca er klaar voor is? Het heeft er alle schijn van. Uitbater Jasper Westlander van Eetcafé De Wildober te Godlinze vertelt de redactie desgevraagd: “We hebben er zin in. Ons reserveringssysteem is er klaar voor, het personeel is klaar en het coronamenu ziet eruit om je vingers bij af te likken.”

Is hij niet bang dat het verplichte testsysteem roet in het eten gooit? Iedereen zal uiterlijk 24u vóór het dineren negatief moeten testen, gevaccineerd of ongevaccineerd. “Tja, het is niet handig als één van een gezin van zes positief test, vlak voor de afspraak. We werken voor deze keer om die reden ook met een behoorlijke reservelijst. Maar we grijpen op dit moment echt alles aan om het hoofd boven water te houden. We zijn al blij dat de GGD bij óns langskomt en we geen kosten maken voor het testen.”

Tijdens het persmoment vanmiddag werd de minister gevraagd of er misschien nu toch ook nog een risico bestaat, net als tijdens de vorige actie. De Jonge: “Of er toch nog een adder onder het gras van dit vaccinatiefestijn weg zal kruipen: ik denk het niet. In tegenstelling tot bij Dansen met Janssen moet immers echt iedereen zich gewoon aan de regels houden én zich vooraf laten testen.”

De Sandaal houdt het hart vast en ziet de ontwikkelingen tegemoet. Voor nu alvast: proost en eet smakelijk!

 

Eén reactie

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.