Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Covid-status binnenkort eenvoudig te delen op social media

Het Ministerie van Volksgezondheid wil het eenvoudiger maken voor internetgebruikers om snel hun covid-status te openbaren. Daarom heeft VWS opdracht gegeven de CoronaCheck-app uit te breiden met een ‘sociale’ functie. Verschillende organisaties, waaronder Forum voor Democratie, Bits of Freedom en het Red Team, hebben kritisch gereageerd op het initiatief.

“Hoe vaak komt het niet voor dat mensen zich afvragen wat de coronastatus van iemand is?”, stelde minister Hugo de Jonge in de Tweede Kamer. “Of andersom spreek ik dagelijks mensen die graag willen laten zien dat ze zich netjes gevaccineerd hebben, zonder dit steeds weer te moeten uitleggen. Vandaar dat ik opdracht heb gegeven om een aanvullende functie in de bestaande CoronaCheck-app te laten bouwen. Hierin kun je eenvoudig aangeven wat je status is: gevaccineerd, hersteld of recent negatief getest.”

Ontwerp van het ‘vinkje’ op een Twitter-profiel; eindresultaat kan nog wijzigen (bron: VWS)

De Jonge legde verder uit dat je de app eenvoudig kunt laten koppelen met de meeste socials, zoals Facebook, Twitter, YouTube, Pornhub, TikTok, Pinterest, Instagram en Hyves. Wellicht komen daar enkele grote datingsites bij. Daar wordt, afhankelijk van de site, een aanduiding aan het profiel toegevoegd of een vastgespijkerd bericht weergegeven op de tijdlijn. Sommige sites, zoals Twitter, zullen zelfs een specifieke locatie maken voor het ‘vinkje’.

“Gevaccineerd, recent negatief of hersteld is een herkenbare Nederlandse leeuw met groen vinkje, en een letter. Ik houd van duidelijkheid en eenvoud, net als gelukkig de meeste Nederlanders. Het werkt zelfs zo mooi dat de aanduiding na verlopen geldigheid automatisch wordt ingetrokken. Dus bijvoorbeeld die van een test na 24 uur.”

De organisatie Bits of Freedom meent in een reactie: “We zijn voor vrijheid en tegelijk voor privacy. Op zich prima dat iemand zo’n status communiceert, maar we zien ook de steeds grotere mate waarin burgers worden opgezocht en geanalyseerd via internet. We beschouwen deze status als zeer persoonlijk, gerelateerd aan het medisch beroepsgeheim. Dat kan eventueel tegen de persoon worden gebruikt. Wij vinden het logo ook suggestief, want de leeuw en groen worden toch als ‘goed’ beschouwd. En we moeten juist weg van de polarisatie. Tot slot zijn we ook bang voor vervalsingen.”

Slide uit de presentatie over de ‘socials-uitbreiding’ (bron: VWS)

FvD-leider Thierry Baudet reageerde furieus na de aankondiging: “En dan wordt het Forum beticht van fascisme. Voorzitter, ik zou tegen de heer De Jonge willen zeggen: blijft u lekker deugen. Als u een man was zou u ook ongevaccineerden uw mooie app laten gebruiken, en hun statusicoon zou een gele ster zijn. Ik verzeker meneer De Jonge dat er meer sterren dan vinkjes te tellen zouden zijn op Facebook en Twitter; ik durf er zelfs een mooie fles Crozes-Hermitage Les Launes om te verwedden.”

Het zogenaamde Red Team is kritisch, wat ook van hen verwacht mag worden: “Intussen is goed en wel bekend dat gevaccineerden anderen kunnen besmetten. Wij drinken persoonlijk liever een kop koffie met iemand die recent negatief getest is dan met een ongeteste gevaccineerde, zeker als die licht snottert. Wat dat betreft is het een lichtpuntje dat de recent negatief geteste een vinkje met letter N krijgt. Trouwens, wist u dat Marion Koopmans zich al uitsprak tegen de voorkeurspositie van gevaccineerden? Maar goed, wij kennen Hugo de Jonge intussen ook. Die vaart zijn eigen koers.”

Minister de Jonge zal zeer binnenkort als eerste op Twitter zijn groene icoon in ontvangst nemen. Tijdens zijn aankondiging liet hij het ontwerp al zien. “En het mooie aan het icoon is: je voelt er niets van”, aldus de minister. Wat De Sandaal vooral opviel is de geldigheid van de vaccinatie. Die is blijkbaar één jaar. Pfizer zal de boosters intussen ook voor Nederland uit het vet halen.

 

Eén reactie

  1. Trees Wafferen Trees Wafferen 20 augustus 2021

    In Den Haag overweegt men (oa fractie Simons) nu ook een aantekening in de CoronaApp op te nemen of men linksdragend is. Naar verluidt wil men dan ook weten of men een vlees- dan wel bloedfallus heeft. Immers heeft men dan inzicht in de vruchtbaarheid van de belanghebbende.

Reacties zijn gesloten, maar trackbacks en pingbacks zijn open.