Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Toegang tot vaccins binnenkort alleen nog na cultuurbezoek

Wie vanaf 25 september nog gevaccineerd wil worden, moet kunnen aantonen dat hij minimaal twee keer een culturele activiteit heeft bezocht. Deze nieuwe regel maakt deel uit van het pakket coronamaatregelen dat die dag in zal gaan, aldus demissionair minister Hugo de Jonge vandaag in de Tweede Kamer. De maatregel gaat in om de financieel akelige situatie in grote delen van de culturele sector te compenseren.

De Jonge: “We hebben gezien dat talloze horecagelegenheden bijna of helemaal kopje onder zijn gegaan het afgelopen jaar. Zij hebben een belangrijke sociale functie in onze maatschappij, maar ze kunnen niet nóg langer met belastinggeld boven water worden gehouden.”

“Het devies is vanaf eind september: gebruik je CoronaCheck-app om binnen te komen én om naar buiten te gaan voor een verantwoorde registratie. Je hebt na twee culturele bezoeken een maand recht op een vaccinatie of booster. Dit is een toekomstbestendig tweesnijdend zwaard, zou ik zeggen.”

Dit is hoe het werkt: iedere burger die een bezoek brengt aan bijvoorbeeld een café, restaurant, maar ook voetbalwedstrijd of concert, kan naar binnen met hulp van een registratie in de CoronaCheck-app. Het ‘groene vinkje’, waarmee iemand in feite bewijst dat hij gezond is, werkt op basis van (1) volledige gevaccineerdheid, (2) herstel van een infectie of (3) een recente negatieve test. Het blijft overigens mogelijk toegang te krijgen na gevaccineerdheid én een recente positieve test. De vrijheid is dus relatief groot.

De app wordt momenteel aangepast en zal ook bij het verlaten van dergelijke activiteiten de verblijfstijd vastleggen. Een verblijf van minimaal een uur levert één punt aan sociaal krediet op. Na behalen van het tweede bezoek begint een periode van een maand (30 dagen) waarin men dit punt kan verzilveren voor een vaccinatie of boosterprik.

Hugo de Jonge laat de afgelopen weken zijn baard staan (bron: Arenda Oomen/Rijksoverheid/De Sandaal)

Kamerlid Gideon van Meijeren (FvD) ziet geen heil in deze nieuwe maatregel, die volgens hem enige ratio ontbeert: “Voorzitter, er bestaat geen logisch verband tussen cultuurbezoek en vaccinaties. Ik ben benieuwd hoe de heer De Jonge dit ziet, want dit is een grote stap verder in de richting van een totalitaire technocratie. Wij zijn ook voor cultuur, om precies te zijn de Nederlandse, maar nooit voor cultuurdwang, want dat is het.”

De Jonge verduidelijkt dat het het kabinet gaat om verhoging van bereidheid om mee te doen aan culturele activiteiten. “Het is momenteel van het grootste belang om de vreselijke financiële situatie in de culturele sector te verbeteren, die overigens allerlei facetten van onze maatschappij negatief beïnvloedt. Vergeet niet dat er sprake is van diep persoonlijk leed. Je doet dit beslist ook voor een ander. Maar van dwang is natuurlijk geen sprake.”

“Immers, vaccineren is een keuze, het hóeft niet. Maar wil je van die mogelijkheid gebruikmaken, dan mag de meerderheid van dit land, die beslist vóór een sterke cultuursector is, hier iets voor terugvragen. Dat kan met slechts tweemaal een bezoek aan een culturele activiteit. Ook voor de man met de kleine beurs is dit haalbaar. Al zou men maar een uurtje te gast zijn in een café voor een toiletbezoek, bij wijze van spreken.”

Jan Paternotte (D66), fervent pleitbezorger van vaccinaties, vindt deze opoffering om een vaccin te bemachtigen acceptabel, gezien het maatschappelijke belang. Wel uit hij zorgen over mogelijke opdoemende varianten: “Juist de cultuursector is bekend om zijn creativiteit. Welke eventueel malafide ondernemers zullen zich voordoen als ‘culturele instelling’ om hier een slaatje uit te slaan?”

Volgens De Jonge zal dit meevallen: “Er wordt, terwijl ik dit uitspreek, in samenhang met collega’s van Economische Zaken gewerkt aan een referentielijst met erkende culturele activiteiten en instellingen. Dus alles is na te gaan. Deze wordt gekoppeld aan de CoronaCheck-app. Je komt daar als nieuwe ondernemer niet zomaar op.”

Tot slot stelt De Jonge eventuele cultuurweigeraars gerust: “Het is ook mogelijk simpelweg een vaccin te kopen.” Hoeveel dit zou gaan kosten durft hij nog niet te zeggen, maar een schatting is: rond de 30 euro. “En laten we eerlijk zijn, dan is het toch veel aantrekkelijker om dat café op de hoek of die ene voetbalwedstrijd te vereren met een bezoekje?”

 

 

Reacties zijn gesloten.