Druk op "Enter" om naar de inhoud te gaan

Exxon eist binnenkort natuurlijke immuniteit van medewerkers

Als reactie op de voorgestelde verplichte vaccinaties voor medewerkers van Shell heeft concurrent Exxon er een schep bovenop gedaan: alle medewerkers moeten over een jaar natuurlijke immuniteit opgebouwd hebben. De oliegigant wil namelijk de best beschermde werksituatie creëren voor haar werknemers en heeft daar concreet beleid voor klaarliggen.

Een woordvoerder van Exxon verklaarde vanmiddag: “Net als Shell hebben wij ook ten doel de beste en veiligste werkplek te bieden voor onze medewerkers. Het verschil is dat steeds meer werkgevers dit claimen, maar dat Exxon de daad bij het woord voegt.”

“We eisen dat iedereen werkt aan zijn conditie en natuurlijke afweer. We hebben contracten afgesloten met leefstijladviseurs om de basisgezondheid van onze mensen op en top te maken. Covid is met name een ziekte van een zwak immuunsysteem en onderliggende kwetsbaarheden. Binnen een jaar moet iedereen in contact zijn geweest met het virus en natuurlijke immuniteit hebben opgebouwd. Lukt dat niet, dan kijken we tegen die tijd wat te doen; ontslag behoort eventueel tot de mogelijkheden.”

Voor wie dit beleid vreemd of zelfs gevaarlijk in de oren klinkt: de bekende Duitse viroloog Christian Drosten was recent in het nieuws omdat hij zich zou willen laten besmetten. Hij bedoelde niet ‘opzettelijk besmetten’, maar in die zin dat hij ervan uitgaat dat iedereen met het virus in aanraking zal komen. Het virus zal namelijk net als griep blijvend onder ons aanwezig zijn. Drosten stelde dat deskundigen ervan uitgaan dat we niet kunnen blijven prikken, maar dat we op natuurlijke wijze ‘geboosterd’ zullen worden.

De woordvoerder vervolgt: “Natuurlijke immuniteit werkt vele malen beter dan die door vaccins. En de situatie lijkt slechts riskanter te worden, want de nieuwere varianten zoals delta, lambda en mu, trekken zich steeds minder aan van vaccins. Wij vertrouwen dus op de bredere natuurlijke afweer en zijn anders bang dat we veel ziekteverzuim op ons conto krijgen.”

Eén van de ‘boostering policy’-voorschriften die medewerkers de komende tijd te zien zullen krijgen (bron: Exxon/De Sandaal)

“Vergeet daarnaast niet dat het alternatief een vaccinabonnement is. Voor zover dit al haalbaar is, want wij hebben de indruk dat de varianten veel sneller ontstaan dan dat de farmaceutische industrie vaccins ertegen kan ontwikkelen.”

Wat Exxon betreft mag iedereen gevaccineerd of ongevaccineerd zijn, zolang men maar binnen afzienbare tijd natuurlijke immuniteit heeft opgebouwd. Maar hoe denkt het bedrijf dit voor elkaar te krijgen?

“Ten eerste is het vermoeden dat velen al natuurlijk immuun zijn. Iedereen die nog niet gevaccineerd is, kan op kosten van de zaak een antistoffentest laten uitvoeren. Voor gevaccineerden is dit natuurlijk lastiger; zij hebben antistoffen, maar die zijn steeds minder waardevol, omdat ze specifiek werken tegen ‘het origineel’. Voor de zekerheid, we zijn er uiteraard voor dat mensen zich laten vaccineren, als ze dit wensen.”

“Met de leefstijladviesbureaus introduceren we onder het motto Did you have your booster today? allerlei activiteiten die interactie tussen medewerkers bevorderen. Op die manier hopen we het natuurlijk boosteren in te zetten; trouwens niet uitsluitend voor covid, maar ook voor de vele andere besmettelijke ziektes.”

De woordvoerder besluit: “We zijn ervan overtuigd dat we zo de gezondste werkgever in Big Oil kunnen worden. Het zou ons beslist niet verbazen als andere werkgevers ons voorbeeld volgen.”

 

Reacties zijn gesloten.